Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим

...
Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим
Коментари Харесай

Енергийният министър: Работим за запазване на въглищните централи и осигуряване на енергийната сигурност на България

" Министерският съвет и в частност Министерството на енергетиката се водим единствено от интереса на България и на нейните жители, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев по време на разискванията по импортирания избор на съмнение към кабинета „ Денков “ „ поради неуспеха в бранш „ Енергетика “. Той уточни, че актуалните диспути са опция да беседват за провокациите в бранша и за работата на екипа на МЕ по редица изостанали задания.

" Преговорите за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в част „ Енергетика “ са почнали още в първите дни на този кабинет и не престават, сподели Радев. Не сме неглижирали решението на Народното събрание, гарантиращо запазването на за терените на Мини „ Марица Изток “, съобщи той.

Енергийният министър уточни, че Министерският съвет е актуализирал Пътната карта за климатична индиферентност, с цел да дава отговор на последното съглашение, подписано на 3 октомври т.г.

" Тази пътна карта е планирана основа, върху която да стъпим, когато планираме енергийното бъдеще на страната. Тя не планува очистване на мощности, нито излага на риск енергийната система на страната ни и нейната сигурност, в противен случай - дава насочна точка и то с цифри и модели, с цел да не позволим никакъв риск за енергийната ни система и сигурност ", съобщи министър Радев. Въпросът за работните места е този, който сме взели драговолно, по тази причина и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните проекти за обективен преход са единственият инструмент на взаимност, който разрешава да стартираме да решаваме обществения проблем - този със основаването на смислени нови работни места ", сподели той.

Радев уточни, че срокът за даване на Интегрирания народен проект „ Енергетика и климат “ към Европейска комисия е бил 30 юни т.г. и са договорили неговото удължение.

" Ангажирахме се първите планове и оферти за актуализацията да бъдат споделени с Европейска комисия до края на ноември, добави той. До оформянето на цялостната визия на обновения интегриран проект наличието му ще бъде дискутирано с всички заинтригувани страни, в това число със обществените сътрудници, сподели енергийният министър. Окончателното предложение за обновения проект ще бъде показано през 2024 година след реализиране на обществена поддръжка и публично единодушие ", съобщи той. 

Министърът разяснява, че България ще активизира запас, държавен и частен, само че би трябвало да се употребява и солидарният запас от Фонда за обективен преход за вложения. Той уточни, че регламентът за Фонда изисква при обмисляне присъединяване на огромни дружество да се потвърди нуждата от това.

" Поради тази причина МЕ създаде и разгласи транспарантна и отворена процедура към всички огромни предприятия, които имат интерес от вложения в района, с цел да може да показа показателен лист, сподели Радев. Заявяването на капиталови планове продължава да 6 ноември т.г. ", добави той.

Министър Радев съобщи, че за тези четири месеца са отбелязали прогрес и благодари на екипа на Министерството на енергетиката, на сдруженията от енергийния бранш, на Министерски съвет, на депутатите от енергийната комисия, обществените сътрудници, неправителствените организации и на заетите в бранша, които, по думите му, с работата си подсигуряват, че " даже и най-студената зима да пристигна, ние сме обезпечили работата на бранша и няма да имаме проблем с посрещането на потребностите на жителите, бизнеса и институциите ". Той уточни, че след дебатите този доклад ще бъде качен на страницата на МЕ, с цел да бъде публично притежание. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР