Министерският съвет е одобрил национален координационен механизъм за преглед на

...
Министерският съвет е одобрил национален координационен механизъм за преглед на
Коментари Харесай

Създава се национален координационен механизъм за транспортните проекти

Министерският съвет е одобрил народен координационен механизъм за обзор на плановата подготвеност, установяване на предпочитаните планове и мониторинг на осъществяването им в бранш „ Транспорт “ по Механизма за Свързана Европа (МСЕ) през програмния интервал 2021-2027 година.

С това координационно звено се чака реализиране на оптимално обмисляне на вложенията, подготовка на планове с задоволителна степен на зрялост и качество, както и надграждане на транспортните планове по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година. То ще включва представители на всички заинтригувани страни - министерства, организации, сдружения, имащи отношение към подготовката, утвърждението и осъществяването на плановете.

Бюджетът за бранш „ Транспорт “ по Механизма за Свързана Европа за интервала 2021-2027 година е 25.81 милиарда евро, от които 11.29 милиарда евро са за страните, които дават отговор на изискванията за приемане на поддръжка от Кохезионния фонд и 1.69 милиарда евро са планувани за военна подвижност. Основен фокус в бранша още веднъж е подложен върху модернизирането на железопътната, пътната, вътрешно-водната и морска инфраструктура, както и обезпечаване на безвредна и сигурна подвижност. Съществен приоритет ще бъде даден на по-нататъшното развиване на Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T ) с акцент върху изчезналите връзки и трансграничните планове с добавена стойност за Европейския съюз.

Планирането на предпочитаните европейски посоки и възли е обвързано с следващо вложение на европейските средства в развиването им. Развитието на TEN-T е приоритет както в европейската, по този начин и в националната транспортна политика, а географското състояние на страната ни дефинира значимото й място в тази мрежа.

Основните цели на Трансевропейската транспортна мрежа са да обезпечи трайна подвижност на хората и стоките в пространство без вътрешни граници. Сред приоритет са сигурността, опазването на околната среда и конкуренцията, както и усилването на икономическото и общественото доближаване.

Политиката на Европейски Съюз в региона на транспортната инфраструктура има за цел да се улесни превозът в Европа и да се понижат районните, икономическите и обществените разлики посредством построяването на взаимосвързана инфраструктура за въздушния, автомобилния, железопътния и морския превоз (трансевропейската транспортна мрежа).

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР