Министерски съвет прие за учебната 2020/2021 година актуализиран Списък със

...
Министерски съвет прие за учебната 2020/2021 година актуализиран Списък със
Коментари Харесай

Актуализиран е списъкът със защитените специалности от професии

 Министерски съвет одобри за образователната 2020/2021 година обновен Списък със предпазените от страната специалности от специалности и със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда. Списъците се актуализират всяка година.

Те са оценени от Междуведомствена комисия. Отчетени са предложенията за възобновяване, постъпили от министерства и ведомства, с присъединяване на организации на работодателите. В обновения Списък на предпазените от страната специалности отпадат пет специалности и се добавя една нова. Във втория Списък отпадат три специалности и се прибавят 17 нови специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда.

С приемането на Постановлението се основава опция за обезпечаване на условия за образуване и осъществяване на качествено професионално обучение и образование, за превъзмогване на недостига от готови фрагменти по специалности от специалности със значение за пазара на труда и за икономическото развиване на национално равнище.

Необходимите средства за осъществяване на плана на Постановление за образователната 2020/2021 година са в размер на близо 3 млн. лева и са в границите на разчетените средства с плана на бюджет за 2020 година и обновената бюджетна прогноза за 2021 година С тях ще бъдат обезпечени нужните условия за образование на 743 възпитаници в 59 паралелки в предпазени от страната специалности от специалности и на 3 979 възпитаници в 239 паралелки в специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР