Министърът подчерта, че не само няма Стратегия за детето с

...
Министърът подчерта, че не само няма Стратегия за детето с
Коментари Харесай

Извънредно Съобщение На Социалния Министър! Цяла България Трепереше Да Разбере Това!

Министърът акцентира, че освен няма Стратегия за детето с времеви небосвод 2019 - 2030 година, против която се стачкува, само че все още няма и настоящ план на подобен документ, който да бъде обект на публично разискване.

" В министерството не се работи и по създаването на Закон за детето и на различен закон в региона на правата на децата ", сподели още Петков.

" Позициите, дейностите и ограниченията на МТСП постоянно са били в сходство с конституционния принцип, че развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната ", съобщи Петков.

Той означи, че по никакъв метод на равнище законодателство и стратегически документи не се позволява или планува разширение на пълномощията на държавните чиновници по отношение на фамилиите, лишаване на деца или лишаване на права.

" Напълно неоснователни са и терзанията, че държавните органи ще лишават деца при подправени сигнали ", сподели Петков.

По думите му сходни изказвания демонстрират недобро познаване на настоящото от доста години законодателство в България в региона на закрилата на децата. Пример за това е непознаването на настоящата от 2003 година норма в Закона за протекция на детето за задължението за подпомагане, според която " лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми дирекция " Социално подкрепяне ", ДАЗД и Министерство на вътрешните работи ", сподели Петков.

Той добави, че същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. " Това е норма, настояща от 16 години и не е въведена с последните промени в Закона за протекция на детето ", напомни Бисер Петков.

" Във връзка с дейностите на обществените служащи при подаден сигнал за дете в риск, би трябвало да се има поради, че тяхното обвързване да ревизират всеки сигнал също не е ново ", сподели още Бисер Петков.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР