Министърът на земеделието Иван Иванов и зам.-министър Атанас Добрев се

...
Министърът на земеделието Иван Иванов и зам.-министър Атанас Добрев се
Коментари Харесай

Министерство на земеделието търси начини за осигуряване на необходимите количества дървесина за дървопреработвателната и мебелната промишленост в страната

Министърът на земеделието Иван Иванов и зам.-министър Атанас Добрев се срещнаха с представители на браншовите организации в дървопреработвателната и мебелна индустрия.

В срещата проведена по искане на браншовите организации взеха присъединяване и шефовете на 6-те Държавни горски предприятия, изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите и специалисти от министерството.

По време на диалозите бяха разисквани проблеми, свързани с обезпечаване на нужните количества дървесина за дървопреработвателната и мебелната индустрия в страната.

От страна на държавните горски предприятия беше очебийно, че дърводобива се разпорежда главно на дърводобивни компании притежаващи нужния лиценз за тази активност. Като главен проблем беше регистриран намаляващият брой на такива компании и незадоволителния им потенциал в резултат на липса на машинизация на тази активност.

Браншовите организации обясниха, че са нужни промени в нормативната уредба, обвързвана с използването на дървесина. В тази те обявиха, че ще изискат среща с парламентарната комисия по земеделие, за реализиране на консенсус по тази тематика.

По време на срещата стана ясно, че за по-голяма бистрота и успеваемост при провеждането на процедурите за прилагане на дървесина на втора тръжна сесия (март-май 2022г.) ще се прави на 100% посредством електронни търгове.

Министърът на земеделието сложи задача на шефовете на държавните горски предприятия в къси периоди да показват в МЗм информация за наличните количества дървесина, които могат навреме да бъдат предоставени на огромните фабрики преработватели за обезпечаване на индустриалните им потребности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР