Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с министъра

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с министъра
Коментари Харесай

Засилен внос на слънчоглед с баржи по Дунав през последните седмици

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев разиска с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски действието на прелюдия от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

На срещата министър Вътев показа данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за интервала декември – началото на януари. Той заяви, че са открити единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с импорт на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.

От своя страна министър Солски съобщи, че украинската страна ще предприеме до две седмици дейности против тези практики и компаниите, които нарушават лицензионния режим, ще изгубят правото да изнасят.

Министър Вътев акцентира, че през последните седмици се следи засилен импорт на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той предизвести своя украински сътрудник, че в случай че това движение на импорт се задържи, лимитът, нужен за потребностите на българските преработватели, ще бъде доближат. Това респективно ще докара до преустановяване на вноса предвид на реализация на слънчогледа от българско произвеждане.

Двамата министри се договориха за скорошна последваща среща, както и да продължи обменът на данни за търговията с чувствителни аграрни артикули.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР