Министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов отговаря на

...
Министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов отговаря на
Коментари Харесай

Иван Иванов: 70 млн лв. за животновъдите, има още. Асен Василев-за кредитите им от ДФЗ, правено е

Министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в МЗХГ от 12-ти април 2022 г, излъчена непосредствено в   пита-Радио К2, във  и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н Иванов, Националният съюз на говедовъдите и други животновъдски съюзи предходната седмица означиха, че за млекодайните животни, овце и крави не се придвижват средствата, които им е дадено да като помощ от Асен Василев, вицепремиера? И се вкарват някакви спомагателни условия, няма да се спирам, Вие несъмнено знаете, във връзка с запазване на зърното, което също стопира процеса на финансиране. Решихте ли този въпрос и в случай че не – по кое време ще го решите? Защото те желаят да отидат в Европейска комисия, провеждат среща на 20-ти дори!

Иван Иванов: Аз мисля, че малко авансово беше изнесена тази информация от тях, без да са осведомени с детайлите. Тъй като през днешния ден ние сме подготвени със ставките и съм сигурен, че ще бъдат задоволени от тези ставки, които ще бъдат дадени на нашите животновъди и ще покрият техните разноски. Една скоба да отворя, аз го споделих доскоро, само че да го кажа настрана. За бранш отглеждане на животни ще бъдат по този начин наречените коронавирус помощи, са отпуснати 70 милиона лв.. Това е извънредно сериозна сума. Като надлежно за този бранш ще бъдат планувани средства и от другите типове помощи, които аз разясних доскоро. Целта е оптимално да покрием разноските. Примерно нашите разценки са на база софтуерни карти, данни от статистика, надлежно САПИ, ставката за софтуерни разноски без корекции, примерно за една крава е 402 лв.. Ние в този момент дефинираме близо 200 лв. да получат на крава. Имайте поради, че те са получили и по този начин наречената обвързана поддръжка. Ще получат и още дотации. Така че тази година вероятността е много огромна да преминем много пъти сумата от 402 лв. на едно животно, което е належащо за изхранването.

Илиана Беновска: Ако позволите един подвъпрос, те се тормозят, че това са породи, които могат да бъдат изгубени. В какъв период ще стане това финансиране, с каква успеваемост и в какъв размер?

Иван Иванов: Утре в 14 часа е съвещанието на Европейски Съюз на Държавна фирма „ Земеделие “ и незабавно по-късно стартира приемът. Ние разговаряхме към този момент с сътрудниците животновъди. Ще разработим както помощна De Minimis два разновидността. Единият е в двуседмичен период тези, които са подготвени, да си подадат документите и да получат по-рано. Тези, които имат закъснение, ще бъдат изчакани в общоприетия двумесечен период да си подадат заявките и надлежно да получат тези средства, които са свързани с по този начин наречената коронавирус помощ. Считаме, че до 15-ти май би трябвало да е завършило приемането на заявки, надлежно да има сериозен прогрес по изплащането на средствата. Така или другояче по коронавирус помощта би трябвало до края на юни да са усвоени всички средства, такива са изискванията на краткотрайната рамка.

Илиана Беновска: Г-н Иванов, на следващия ден във връзка със съвещанието на Държавна фирма „ Земеделие “ осведомен ли сте, че има заеми на животновъдите, които са отпуснати от Държавна фирма „ Земеделие “ от години, трябвало е да бъдат със съответното предписание опростени, само че сега не престават да им се натрупат и лихвите, и главниците и нищо не се подхваща по това?

Иван Иванов: Запознати сме! Аз съм изпратил особено писмо до министъра на финансите, с цел да можем да получим отговор по какъв начин да действаме, тъй като това не е в компетенциите на МЗХГ. Пълно право на министъра на финансите е да реши по какъв начин да действа. Имало е процедура в предишното да се опрощават сходни заеми. Надявам се със взаимни старания да успеем да защитим сходна теза пред МФ и да продължим тази процедура. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР