Министърът на земеделието Десислава Танева е казвала, че не би

...
Министърът на земеделието Десислава Танева е казвала, че не би
Коментари Харесай

Зам.министър Чавдар Маринов: Имаме огромен проблем с търговските вериги

Министърът на земеделието Десислава Танева е казвала, че не би назначила човек от сектора, а по-скоро би подала оставка. Аз съм човек от сектора и постоянно съм защитавал ползите на бранша и потребителите. Това съобщи зам.-земеделският министър Чавдар Маринов, откакто министър Танева изиска неговата оставка в разгара на рецесията поради COVID-19. По думите му още не е дал своята оставка, само че е получил поддръжката на сектора. За БТВ „ Тази заран " той разяснява, че в петък Танева му се е обадила и го е предиздвикала да взе участие в телевизионно изявление на тематика търговски вериги, а той от своя страна декларирал, че присъединяване му няма общо с тематиките и ограниченията, които би трябвало да следваме. Тя постоянно е изразявала мнението, че аз съм комплициран от сектора и тя е срещу това, изясни той.

По думите на Чавдар Маринов, има голям проблем с комерсиалните вериги и е имало сигнали на аграрни производители, които нямат достъп до пазарите. Маринов изясни, че са направени срещи, само че все пак всичко би трябвало да се случва по отношение на законовите ограничения. Държавата трябваше да покаже обществена ангажираност и незабавно във всички лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, държавната администрация - да стартира да се употребява българска храна. Това трябваше да се направи и да се каже на производителите „ Това желаеме да извършите и вие, изясни той.

Зам.-министърът акцентира, че с първото си влизане във ведомството е изготвил пакет от ограничения, като една от тях е да се понижи Данък добавена стойност на храните на 5% и 0% за биологичните храни. Според него това би довело до понижаване на цената на крайния артикул.

По думите на Маринов сега България има първия позитивен прелиминарен одитен отчет, който подсигурява 40 млн. евро на всички биологични производители.

Няма по какъв начин земеделецът да откъсне един домат и да го даде в магазина. Има структури, през които стоката би трябвало да мине. Няма нищо по-ценно ние, като консуматори, да консумираме българска храна. Но всичко би трябвало да се случи по реда, добави той. Според него в рецесията е най-важно да се опази човешкият живот. По думите му местата, които не извършват противоепидемичните ограничения, би следвало да бъдат затворени, а всички пазари би трябвало да се ревизират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР