Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предлага сериозно занижаване на стандартите

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предлага сериозно занижаване на стандартите
Коментари Харесай

Здравният министър предлага занижени стандарти за броя лекари в болниците

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров предлага съществено занижаване на стандартите за броя лекари и медицински сестри, които лечебните заведения би трябвало да поддържат в своите клиники и отделения, с цел да обезпечат качествена здравна грижа за пациентите. Мотивът е: да се облекчат лечебните заведения, които изпитват съществени компликации да покрият заложените в разпоредба на Министерство на здравеопазването и в медицинските стандарти условия.

Според сложността на лекуването, което организират и обезпечеността с медицински фрагменти и инсталация лечебните заведения имат три равнища на подготвеност . Третото е най-високо и там се организират най-сложните процедури от най-квалифицирани и разнородни експерти, а първото равнище е най-ниско. С трето равнище са отделенията в огромни държавни академични и регионални лечебни заведения и най-големите частни. С второ и първо равнище са клиниките и отделенията в по-малките държавни, общински и частни лечебни заведения и предлаганите промени обслужват главно тях. По-високото равнище на подготвеност разрешава на болничното заведение да прави по-сложни и по-добре платени от НЗОК операции, само че за задачата би трябвало да е обезпечена с избран брой експерти, съоръжение, пространства и така нататък И назад – при липса на задоволително личен състав, инсталация и така нататък болничното заведение може да изгуби контракта и финансирането си от НЗОК за някои действия, което постоянно се случва в общинските лечебни заведения в последните години. Промените, които Кацаров предлага на процедура обслужват лечебните заведения, които не покриват сегашните стандарти . Те не са изненадващи доколкото Кацаров постоянно е упорствал за минимална държавна регулация в здравния бранш и е водил каузи против Министерство на здравеопазването против настоящите медицински стандарти.

Според претекстовете на служебния здравен министър по-важни за качеството на здравната активност са условията за размер активност съгласно равнището на подготвеност на лечебните заведения (например брой осъществени интервенции годишно, брой раждания годишно и т.н.) и тези условия се резервират. Изискванията за брой лекари и лекари със компетентност обаче се заменят с по-общи формулировки, че “броят на лекарите подхожда на размера и сложността на реализираната активност “ , като отговорността се трансферира на болничните шефове.

В съществени области като гръдната хирургия да вземем за пример за структурите с най-високото трето равнище на подготвеност условието за “най-малко шестима лекари, от които минимум трима би трябвало да са с приета компетентност по гръдна хирургия “ се заменя с “лекар/и със компетентност по гръдна хирургия, като могат да работят и лекар/и с друга компетентност или без компетентност, които обезпечават оказване на пълноценни грижи за изпълнявания размер и трудност на активността “. Предложенията будят съществени терзания за това по какъв начин ще се подсигурява качеството на здравната помощ , защото на лечебните заведения се дава независимост да попълнят потребностите си с каквито фрагменти намерят, а се резервират условията за брой интервенции – да вземем за пример 500 интервенции годишно за отделенията по гръдна хирургия с трето равнище и 300 интервенции за второ равнище.

Занижени са условия за личен състав и в редица други специалности. Така да вземем за пример “ в диализна клиника/отделение II равнище работят лекар/и със компетентност по нефрология или по вътрешни заболявания, като могат да работят и лекар/и с друга компетентност или без компетентност, които обезпечават оказване на пълноценни грижи за изпълнявания размер и трудност на активността “. Досега условието беше в диализна клиника с II равнище да работят най-малко двама лекари, от които най-малко един с приета компетентност по нефрология или вътрешни заболявания. В клиниките и отделенията по инфекциозни заболявания и доста други също се плануват занижени условия към личния състав.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР