Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора
Коментари Харесай

Заради нарушения в управлението: МЗ освободи директора на „Пирогов" проф. Иван Поромански

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова освободи от служба шефа на УМБАЛСМ " Пирогов " проф. доктор Иван Поромански след установени нарушавания в ръководството на лечебното заведение.

Основните претекстове за отстраняването му са неналичието на правила, по които болничното заведение да погасява просрочените си отговорности към снабдители, както и направени два еднолични опита да бъде премахнат от Търговския указател назначения от Съвета на шефовете пълномощник без да има общо решение за това деяние и без да е известен принципалът в лицето на министъра на опазването на здравето.

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение, до осъществяване на конкурс, министър Асена Сербезова назначи доктор Валентин Димитров. До момента доктор Димитров е ръководител на борда на шефовете на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ". Бил е завеждащ натоварен бранш в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управнически опит в разнообразни сдружения в областта на опазването на здравето.

Резултатите от осъществените в лечебното заведение инспекции ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура, показват от здравното министерство.

През последните четири месеца Звено „ Вътрешен одит " на Министерство на здравеопазването е направило две поредни инспекции в болница „ Пирогов ", резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за следващи дейности.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 година серия от сигнали в Министерство на здравеопазването, в които е предоставена информация, че новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 година е назначена инспекция, при която е открито, че изнесената в сигналите информация се удостоверява, а точно:

При инспекцията на осъществените заплащания през 2020 година и 2021 година по подписани контракти сред 2014 и 2021 година е открито, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов " ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните подписани контракти, а дължими такива по подписани от предходните управления контракти са забавяни.

Към 28.02.2022 година просрочените отговорности на лечебното заведение към снабдители са в размер на 14 851 690,72 лева, а към 31.03.2022 година надвишават 16 млн. лева

Поемайки ръководството на комерсиално сдружение, изпълнителният шеф следва да обезпечи отбрана на финансовите ползи и запазване на имуществото на сдружението. Ръководителите на лечебни заведения търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване следва да подсигуряват както даването на качествени медицински услуги, по този начин и положителното финансово ръководство в поверените им сдружения, припомнят от Министерство на здравеопазването.

Извършената смяна в управлението на „ Пирогов " през 2021 година и назначението на проф. Поромански от служебния кабинет е с претекст точно възстановяване на финансовото ръководство и прекъсване на неприятните практики. На проф. Поромански е предоставено да ръководи лечебното заведение в сходство с настоящото законодателство, устава на сдружението и грижата на добър собственик, като реализира всички права и отговорности, произлизащи от контракта за ръководство, допълват от ведомството.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването по отношение на реализация на дейностите, планувани в „ Меморандум за съдействие сред УМБАЛ „ Н. И. Пирогов " ЕАД и община Царево " (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща инсталация – рентгенов уред, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „ Пирогов ", е осъществена инспекция, при която е открито:

Новото управление на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов " ЕАД не е показало на Министерството на здравеопазването разбор по отношение на реализацията и развиването на плана за създаване на медицинския център в Царево.

Изведеното, превозеното и предоставеното на отговорно бранене в община Царево здравно съоръжение е благосъстоятелност на лечебното заведение и отговорността за тези дълготрайни материални активи носят органите на ръководство, според член 6, алинея 2 и член 8 от Закона за обществените предприятия. Неизползването на здравната инсталация значи пропуснати изгоди за болница „ Пирогов ". Същевременно от управлението на лечебното заведение не са подхванати никакви дейности, показват от Министерство на здравеопазването.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР