Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пресметна, че с въвеждането на

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пресметна, че с въвеждането на
Коментари Харесай

С нова застраховка плащаме два пъти по-малко за здраве

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пресметна, че с въвеждането на спомагателна и наложителна здравна застраховка от 12 лева пациентите щели да заплащат по-малко за здраве, в сравнение с сега.

"Узаконява се несъмнено доплащане, само че то е доста по-малко от това, което българинът е плащал до момента ", твърди Ананиев.

Преди седмица здравният министър показа двата разновидността за промяна в здравното обезпечаване. Първият планува демонополизация на обезпечаването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще взема решение къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вид, който търпи и най-вече рецензии от Българска социалистическа партия, наложителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и наложителна застраховка към осигурител. Според плановете на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лева на месечна база

Сметките на министъра демонстрират, че макар тези спомагателни 12 лева, българинът щял да заплаща два пъти и половина по-малко в сравнение с давал в този момент "под масата ".

"Възрастните хора нито до този миг са давали наложителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази наложителна застраховка. Хората, които са изпаднали в положение на безработица или са обществено слаби също няма да платят и един лев”, съобщи Кирил Ананиев пред bTV.

По думите му въпросните 12 лева, които ще бъдат "спестени " на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет.

Той посочи, че тези 12 лева, които всички останали ще заплащат на месечна база, ще отиват в персонална партида. Всеки пациент самичък ще може да избира по какъв начин да се разплаща с тези пари.

Ще бъде основана и нова комисия, която да следи по какъв начин се разходват парите и ще се избира от Министерски съвет. "Предвиждаме нов надзор, който ще събере финансовия надзор и медицинския, тъй като практиката демонстрира, че в случай че няма интегриран надзор на системата, резултатите не са добри”, разясни Ананиев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР