Министърът на здравеопазването Асена Сербезова посети Изпълнителната агенция по лекарствата

...
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова посети Изпълнителната агенция по лекарствата
Коментари Харесай

Здравният министър и шефът на Агенцията по лекарствата обсъдиха пускането на луминометъра

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова посети Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), където дружно с управителния екип на организацията разискаха стартирането в употреба на луминометъра, с който ИАЛ разполага от предишния месец, оповестиха от здравното министерство. 

Апаратът ще се употребява за количествено установяване на аденозин трифосфат (АТФ), съдържащ се в жизнеспособните кафези на БЦЖ ваксина, посредством биолуминесценция. Целта е изпълнителната организация да разполага с по-бърз и по-чувствителен способ за установяване интензивността на БЦЖ ваксина, което ще разреши навременното освобождение на партиди от имунизацията. Подготовката на тестът и резултатите от изпитването ще бъдат налични в границите на три-четири дни, вместо досегашните 35 дни, нужни за инкубиране и отчитане на броя жизнеспособни кафези по настоящия типичен способ за определяне интензивността на БЦЖ имунизацията. 

Министър Сербезова и изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов разискаха стартирането на електронния Портал за клинични изпитвания. Той съставлява единна точка за подаване на заявки за клинични изпитвания, провеждани на територията на страните членки на Европейския съюз. Чрез него ще бъде прекратено многократното подаване на значително идентична документи, като ще се прави единна оценка на клиничните изпитвания, реализирани от страните членки по линия на хармонизирани европейски процедури.

Сербезова и Кирилов дискутираха и изменението, и допълнението на Наредба за правилата и условията за Добрата дистрибуторска процедура, с които се вкарват случаите, при които търговците на едро с лекарствени артикули ще би трябвало да правят дейностите по инспекция на индикаторите за сигурност и дезактивиране на самостоятелния идентификационен белег на лекарствените артикули. В тази връзка разискаха въвеждането на хармонизирани европейски правила, на съображение които се правят инспекциите на търговците на едро с лекарствени артикули и дейни субстанции. Става дума за инспекциите по отношение на спазването на правилата и условията за Добрите дистрибуторски практики – точно на това съображение се издава документ за добра дистрибуторска процедура или мнение за противоречие. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР