Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че

...
Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че
Коментари Харесай

Атаките в Мерсин и Истанбул са извършени от терористи, дошли от Северна Сирия

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че терористичните набези против полицейски сектор в Мерсин и на истанбулския бул. " Истиклял " са осъществени от терористи, пристигнали от Манбидж, Северна Сирия, заяви А Хабер.

Сойлу приказва пред Комисията по обмисляне и бюджет на Народното събрание при представянето на бюджета за 2023 година на своето министерство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът засяга офанзивата през септември против полицейска почивна база в окръг Мерсин, при която един служител на реда бе погубен, а различен ранен, както и бомбения атентат в неделя на пешеходния бул. " Истиклял " в Истанбул, довел до гибелта на шестима души и над 80 ранени.

В подтекста на битката на Турция против тероризма министърът съобщи, че страната му се бори против " терористична конструкция, (която се ползва) със засилена външна поддръжка ". Само през последните три години Сенатът на Съединени американски щати е дал 2 милиарда $ помощ на ПКК/ПДС (Турция преглежда като една и съща организация терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, бел.ред.), сподели той.

Министър Сойлу посочи, че все пак присъединението към терористичната организация е спаднало до под 100 души в продължение на три поредни години, което се следи за първи път от 30 години насам. По думите му броят на терористичните актове в Турция, който през 2015 година е бил 2817, е намалял с 97 % до 97 през първите 10 месеца, като в множеството случаи това са били стрелби за тормоз през границата. Според него нападенията в Мерсин и на бул. " Истиклял " през последните два месеца са опит да се въвлече Турция още веднъж в хватката на световната неустойчивост, изключително с наближаването на изборите.

" Нападението на " Истиклял " е едно от зверствата против цивилни на ПКК, които сме виждали доста пъти преди. Веднага открихме причинителя, а в този момент разшифроваме цялата конструкция, която стои зад него ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР