Министърът на вътрешните работи Младен Маринов разпореди превантивни действия заради

...
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов разпореди превантивни действия заради
Коментари Харесай

Маринов разпореди превантивни действия заради очаквани интензивни валежи


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов разпореди превантивни дейности поради оранжев код за проливни превалявания. Според прогнозата за идните дни, Министерство на вътрешните работи подхваща ограничения за вероятно усложняване на ситуацията.

Директорът на Групово дело "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов е изпратил писма до регионалните шефове за обзор на техническото положение и наблюдаване на равнищата на водоемите в прилежащата територия.

Дадени са инструкции за предприемане на превантивни дейности по разчистване и наблюдаване на сериозни точки от канализационната и пътната инфраструктура на обитаемоте места, както и обезпечаване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е основана организация за оказване на подпомагане на локалната власт, при нужда.

Дадени са спомагателни инструкции на териториалните структури на ГДПБЗН за повишение на готовността в случаи на пораждане на изключителни обстановки, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и локалната власт. В тази връзка шефът на основната дирекция ще посети областите Бургас, Ямбол и Хасково.

В подготвеност за реакция е оперативният щаб на Министерство на вътрешните работи, който е в непрекъсната връзка с Националния действен център към Групово дело "ПБЗН ".

Безопасно държание преди, по време и след наводняване, с цел да запазят хората живота, здравето и имуществото си:

- да не се изпада в суматоха, да се реши обстановката и откри безвредно място, в случай че е необходимо;

- да не се пресичат мощно течащи води, в случай че се придвижват с МПС. Изключително рискови са опитите за избавяне на транспортното средство, защото единствено 15 см мощно течаща вода е в положение да движи автомобилите;

- наложително да се изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете;

- да има обезпечени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на съществени наводнения, не е целесъобразно потреблението на водата от чешмата, има заплаха тя да бъде нечиста от високите подпочвени равнища на водата;

- документите да са готови на елементарно налично място;

- да има проект за деяние със фамилията - контакти с деца, родственици и близки, да се преценяват с напътствията на локалната власт и полицията;

- хората постоянно да се осведомят за настоящата конюнктура в региона, в които се намират или там, където желаят да отидат;

- да не се влиза в подлези, в това число в метрото;

- в случай че сте измежду природата, значимо е да не се застава под мостове, да не се движите в дерета или други сходни места, където би могло да се получи мощен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, рискови за живота.

- в случай че се намирате в социална постройка, спазвайте напътствията на хората, които се грижат там за тяхната сигурност.

Подробни правила за държание и деяние при наводняване могат да бъдат открити на уеб страниците на ГДПБЗН, Министерство на вътрешните работи и pojarna.com.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР