Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е разпратил писма до

...
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е разпратил писма до
Коментари Харесай

Демерджиев за трафикантите: ефективни присъди, конфискация и глоба - 10 пъти цената на колата

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е разпратил писма до всички парламентарни групи, в които има план за законови промени - незабавно да се вдигнат наказванията за трафик на мигранти.

Става въпрос за членовете от Наказателен кодекс - от 279 до 281 - за който влезе нелегално в страната, който го преведе през границата или който с користна цел подкрепя чужденец в това.

Демерджиев означи, че това към този момент е интернационален бизнес, с който хора от всевъзможни националности изкарват пари у нас. 

" Основна причина са ниските наказване и това - че не са включени всички действия в Наказателния кодекс ", разгласи министърът.

Демерджиев е засегнат, че сириецът Масуд Абдо, който е наел рейса, с който бяха убити двама служители на реда от Бургас, през вчерашния ден получи условна присъда - 11 месеца с 3-годишен изпитателен период и санкция от 2500 лв.. Това стана, откакто се призна за отговорен и се споразумя с прокуратурата.

Министърът изнесе статистика - за последните две години от 2485 завършени каузи, по 158 има ефикасни присъди. 1442 са общо съглашения - главно условни санкции и санкции. 

" Лицата след ден, два или три още веднъж се озовават на пътищата ", сподели Демерджиев.

Той прикани депутатите незабавно да им дадат инструментариум да се борятс това събитие.

Затова предложенията ще са:

- наказванията да станат от 1 до 6 година - по този начин ще прескочат в рубрика " тежки закононарушения ", ще се избегнат многото условни присъди, ще са по различен ред на разследване;

- да се конфискува колата, в случай че е благосъстоятелност на дееца, който транспортира мигранти;

- да има съществени санкции, в случай че колата е чартърен (както е хитово в момента) - до 10 пъти оценката на транспортното средство.

В Народно събрание има трима някогашни вътрешни министри - дано и те ни спомагат за по-бързо напредване на законовите промени, прикани Демерджиев.

" Аз не съм чул съответни съображения по настояването на моята оставка, сподели той.

Имаме над 4 пъти повишен мигрантски напън на границата. Хората, които се пропущат навътре в страната, в действителност са по-малко ", сподели още служебният министър.

Той натърти, че е проблем и за влизането ни в Шенген, тъй като не би трябвало да има " вторична миграция " - тези хора, проникнали нелегално на наша територия, да не могат да не престават пътя си към други страни - членки.

Ако ние не вършим това, нямаме никакъв късмет да влезем в Шенген, сподели още министърът.

Той обаче акцентира, че от известно време се следи смяна в тактиката - трафикантите към този момент ползват нови мощни коли, които се движат с висока скорост. И при последния случай на гонка - трафикантът е минал тунел Траянови врата с 200 км/ч. Министърът разгласи, че не знае за какво са минали към тактиката да карат с такава скорост.

" Не можем да допуснем автомобил, който се движи с 200, да влезе в София.

Ако обаче се употребява възпираща лента - както постоянно се приказва - в този автомобил ще имаме 12 натрупа, сподели още Демерджиев.

Демерджиев още веднъж акцентира, че през вчерашния ден патрулът на Столична дирекция на вътрешните работи, от който тежко пострада служител на реда и се бори за живота си, не е опитвал да препречи пътя на колата с мигранти, която го удари, а е стоял в профил и е чакал да се включи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР