Министърът на вътрешната и външната търговия на Сърбия Томислав Момирович

...
Министърът на вътрешната и външната търговия на Сърбия Томислав Момирович
Коментари Харесай

В Сърбия се наблюдава тенденцията на понижаване на цените

Министърът на вътрешната и външната търговия на Сърбия Томислав Момирович съобщи, че в Сърбия от няколко месеца има наклонност на намаление на цените и спад на инфлацията.

Мисля, че през юли инфлацията ще бъде 12,5 % и чакам до края на годината да се намали до 8 %, сподели Момирович пред организация Танюг.

Според него през първата половина на идната година  ще бъде изпълнена задачата инфлацията да бъде  между два и четири %.

По думите му цените на храните се отразяват най-вече на инфлацията.

Той означи, че олиото е поевтиняло от 169 динара (2,80 лева) на 149 (2,48 лева), захарта е с осем динара по-евтина, а говеждото и свинското са по-евтини с 30-40 динара.

" Не сме постигнали задачата си, само че сме на път. Спряхме инфлацията и тя към този момент постепенно върви надолу. По стандарти и икономическо развиване се трансформираме в развита страна от Централна Европа, постепенно настигаме Унгария, Словакия и Полша “, сподели Момирович.

Той добави, че в нито един миг доставките на артикули в Сърбия не са били застрашени, с което не могат да се похвалят доста страни в Европейски Съюз, както и че инфлацията е висока от известно време в цяла Европа, изключително в Източна Европа.

Момирович означи, че е мъчно да се управлява инфлацията на фона на войната в Украйна. 

Инфлацията е висока във всички страни от Източна Европа. Трябва да се гледат страните от Източна Европа. При нас е малко по-ниска, в сравнение с в Унгария, малко по-висока, в сравнение с в България, Полша, само че нашата орис е сходна ", сподели Момирович.

По думите му от 1 септември в Сърбия ще има нарастване на заплатите в опазването на здравето и образованието и това е най-хубавият метод за битка с инфлацията.

„ До януари ще имаме кумулативно нарастване на заплатите в тези браншове от над 20 на 100, което е доста повече от инфлацията “, посочи Момирович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР