Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви пред журналисти в

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви пред журналисти в
Коментари Харесай

Генчовска: Има различия между МВнР и премиерския екип за РС Македония

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание, че министерството отстоява признатата позиция за започване на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз, само че посочи, че има разминаване сред министерството и екипа на премиера, виновен за външнополитическите тематики. Днес в Народно събрание Генчовска беше изслушана относно българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. На чуването не бяха позволени външни лица.

" Работим интензивно, само че има съществени разлики с външнополитическия екип на премиера на база националната позиция, която външно министерство съблюдава. Албания също е в пакета. Фокусираме се върху РСМ, само че за нас е значимо всички страни от Западните Балкани да имат непоклатимост и европейска вероятност “, съобщи още Генчовска. И посочи, че няма документ сред Северна Македония и България, който да е основа за договаряне. " Почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие ", изясни тя, представена от Българска национална телевизия.

" Формално няма по какъв начин някой различен да организира външната политика отвън Министерството на външните работи. Новините не ги получаваме от Скопие, а от диалози с екипа на външното министерство на Северна Македония или от диалози с нашите европейски сътрудници ", сподели министърът.

Няма периоди, в които България да даде зелена светлина за договаряния на Република Северна Македония с Евросъюза.  " Има явно упоритости до края на френското председателство, само че министър председателят не е заявявал това нещо. Амбициите са на неговия екип ", сподели министърът.

 Съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов удостовери, че има структурен проблем в обединението и че по въпроса за РСМ няма по какъв начин да има смяна без решение на Народно събрание. Според него или би трябвало да се намерят сили за " сглобяване на структурата ", или " това ще изяде главата на този кабинет ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР