Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди днес, че натискът

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди днес, че натискът
Коментари Харесай

Натискът за РС Македония расте. Генчовска увери: Не отстъпваме

Министърът на външните работи Теодора Генчовска удостовери през днешния ден, че натискът над нашата страна за скорошно начало на договарянията със Скопие за присъединение към Европейски Съюз продължава, съобщи Българска телеграфна агенция.

Натиск има, и в този момент продължава, само че нашата позиция е ясна - чакаме Северна Македания да стартира да извършва контракта и да подсигурява включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната страна, уточни тя пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз.

От самото начало целият развой е основан на лични заслуги на Северна Македония, по никакъв метод не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се чака прогрес. От страна на Северна Македония би трябвало да бъдат направени ясни съответни стъпки, които да ни подсигуряват, че договорът за другарство, добросъседство и съдействие ще стартира да се извършва и ще продължи да бъде изпълняван, уточни министърът. Очакваме съответни дейности, съобщи Генчовска.

По думите на министъра вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било задоволително, с цел да може да се даде дата за начало на договарянията с Европейски Съюз. Другата писта е договорът - той е интернационално приет, което значи, че Скопие би трябвало да съблюдава върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии, разясни Генчовска.

По нейните думи идното тази седмица посещаване у нас на еврокомисаря по разширението и съседството Оливер Вархеи не основава спомагателен напън. Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво чакаме от преговорния развой и какви гаранции желаеме да бъдат вкарани в преговорната рамка, посочи Генчовска.

Тя добави, че формалната позиция на България е една. Има представители на кабинета и разнообразни институции, които, уповавам се, са разбрали към този момент, че няма по какъв начин България да има две външни политики. Ако има някакъв напредък във връзка с това по какъв начин ще се развият нашите връзки със Северна Македония в бъдеще, всичко това ще мине през решение на Народното събрание, сподели министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР