Министърът на външните работи Теодора Генчовска е предоставила преговорните двустранния

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска е предоставила преговорните двустранния
Коментари Харесай

Засекретен ли е протоколът с РСМ? Според ПП – да. Външно: Няма гриф „секретно“

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е предоставила преговорните двустранния протокол сред Република Северна Македония и Република България, квалифициран от двете външни министерства, със конфиденциален гриф. Това оповестиха от „ Продължаваме промяната “.

Протоколът от през вчерашния ден е в Народното събрание, а съгласно ПП  няма причина да е засекретен.

„ От екипа на Теодора Генчовска го пратиха в Народното събрание след многократни апели да го сторят, само че в този момент той не може да бъде огласен “, настояват те.

След консултация с комисия по Външна политика тези документи сега не могат да бъдат предоставени на необятната аудитория. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп „ За прилагане ”, което лимитира кръга на хората, които могат да ги прочетат, оповестяват от партийния пресцентър.

„ Призоваваме министър Генчовска да смъкна секретния гриф. Призоваваме също Министерство на външните работи в най-кратки периоди да пристъпи към сключване на контрактувания от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, обществено оповестено и външния министър на Северна Македония Буяр Османи “, декларират от Политическа партия.

Външно министерство отхвърлят документите да имат гриф „ секретно “.

Във връзка с появили се медийни изявления по отношение на предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи сред Република България и Република Северна Македония със конфиденциален гриф и апела за неговото събаряне, Министерство на външните работи декларира, че документите нямат конфиденциален гриф и са входирани в очевидно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет със следните номера:

-              вх. № КВП–47-253-05-71/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/20.06.2022г.;

-              вх. № КВП–47-253-05-72/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/17.06.2022г.;

-              вх. № 04.06-781/ 20.06.2022г.; изх. № 29.01.9/20.06.2022г.

„ Заведени по този метод, горепосочените документи са налични за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно заседание на Република България “, прецизират от Министерство на външните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР