Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща

...
Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща
Коментари Харесай

България иска от Пентагона заместващи изтребители докато дойдат поръчаните F-16

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън по време на втория ден от съвещанието на външните министри на НАТО в Брюксел, информира БНР.

 

Милков и Блинкън са разискали опциите за обезпечаване на заместващи качества за въоръжените ни сили поради приключването на ресурса на нашите изтребители. Предстои страната ни да се обърне към Пентагона за тази цел.

 

На въпрос към българския външен министър дали е обсъждан въпросът България да даде оръжията, чиито период изтича, на Украйна и в подмяна да получи съвременно американско оръжие, той отговори, че не са разговаряли за това.

 

" Този въпрос, в този подтекст тъкмо, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ запас, и имаме една бездна на качествата.

 

Защото, примерно да речем, когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме две или три години напред, в границите на които ние няма да имаме други благоприятни условия изобщо да пазиме въздушното пространство.

 

Ще би трябвало да разчитаме на съдружниците. В този подтекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с нашето въоръжени, това е въпрос, който би трябвало да бъде решен на други равнища от парламент, от бъдещо държавно управление най-вероятно ", сподели Милков.

 

След приемането на Финландия в Алианса Министър Милков чака и Швеция да стане пълновръстен член на НАТО до срещата на високо ниво на Пакта във Вилнюс през юли, откакто през вчерашния ден Финландия стана 31-ви член на организацията.

 

" Намерението е да се доближи до пълноправно участие към срещата на върха във Вилнюс - т.е. срещата на върха във Вилнюс да се организира във формат 32 страни.

 

И това е постижимо, защото сред Швеция и Турция има подписан меморандум и въз основата на приемането на този меморандум биха могли да бъдат признати известни законодателни промени в Швеция, които по-нататък да доведат до това Турция да вдигне своето несъгласие ”, изясни външният министър.

 

Той напомни, че от Унгария са декларирали, че няма да са последните, които ще ратифицират участието на Швеция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР