Министърът на външните работи на Украйна започна обиколка из африканските

...
Министърът на външните работи на Украйна започна обиколка из африканските
Коментари Харесай

Украйна осъзна, че изостава от Русия в ухажването на Глобалния Юг

Министърът на външните работи на Украйна стартира обиколка из африканските страни тази седмица, като ускори дипломатическия напън на Киев в оспорването на съветското въздействие в " Глобалния Юг " и в затвърждаването на визията, показана от Украйна като единствен път към мир, оповестява " Ройтерс ".

Дмитро Кулеба съобщи, че главният му приоритет е да накара африканските страни да одобрят мирния проект на президента Володимир Зеленски по време на пътуването си до Мароко на втората си обиколка в Африка след нахлуването на Русия през февруари предходната година.

" Предстоят значими договаряния с африканските водачи и с бизнеса ", написа той в " Инстаграм " и добави, че задачата му е да завоюва поддръжка за непрекъснатиякакто и да обезпечи нови благоприятни условия за украинския бизнес.

Обиколката му идва след тридневната дипломация на Зеленски в в петък и по-късно на. Освен с водачите на Г-7, по време на пътуванията си украинският президент се срещна с тези на Индия, Индонезия, Ирак и със саудитския престолонаследник.
 Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка
Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка

" Вагнер " се е настанил в Углеродската централа

Политическите анализатори настояват, че Киев форсира напъните си да ухажва Глобалния Юг - термин, обхващащ Латинска Америка, Африка и огромна част от Азия - и че тези опити са придобили по-голямо значение, защото и други страни насочат  за преустановяване на войната в Украйна.

Китай, който търси поддръжка за собствен личен кротичък проект, в Киев, Москва и европейските столици за разискване на " политическо съглашение " този месец. Миналата седмица пък Южна Африка разгласи, че Киев и Москва са се съгласили да обсъдят. По-рано този месец Ватиканът също сътвори задача за мир.

" Неотложността е поради тези мирни проекти, които се появяват ", изясни политическият специалист Альона Гетманчук, която оглавява New Europe Center - мозъчен концерн в Киев.

" В един миг Украйна осъзна, че не се е представяла добре в Глобалния Юг в продължение на доста, доста години ".
 Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да договаря
Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да договаря

Русия търси поддръжка за позицията си

Украйна упорства, че която планува изтеглянето на съветските войски от украинската земя, би трябвало да бъде основа за всяко споразумяване на войната, стартирана от Русия.

На срещата на Г-7 през уикенда Зеленски предложи провеждането на световна среща за мир през юли , с цел да събере поддръжка за мирния си проект. Вчера външният министър на Дания Ларс Локе Расмусен съобщи, че на сходна среща. Според него ще е належащо да се обезпечи интерес и присъединяване от страни като Индия, Бразилия и Китай.

Докато Западът налива военна, финансова и филантропична помощ в Украйна, Русия ускори връзките си с световните южни сили по време на войната , в това число като продава повече от енергийните си артикули на Индия и Китай.

От години Москва поддържа връзки в Африка и възнамерява да организира среща на върха Африка-Русия в Санкт Петербург през юли. Руският външен министър предходната година, а през актуалната година направи минимум две визити.
 Зеленски е подготвен да одобри президента на Южна Африка
Зеленски е подготвен да одобри президента на Южна Африка

В мощ остава обаче единствено мирният проект, препоръчан от самия Зеленски

" В Европа и Украйна пораства осъзнаването, че има риск тази война да се схване всъщност като европейски спор, за който другите страни не би трябвало да се тревожат, нито би трябвало да осъждат ", уточни Найджъл Гулд-Дейвис, специалист в Международния институт за стратегически проучвания.

" Европа и Украйна дават отговор на съгласуваните старания на Русия да сътвори в света разказ за войната, който не я осъжда и се стреми да поддържа връзки с Русия ", добави той.

Кулеба не посочи кои страни ще посети при последната си обиколка в Африка.

Първата му обиколка през октомври 2022 година го води в Сенегал, Кот д`Ивоар, Гана и Кения, само че беше прекратена, когато и удари с дронове, ориентирани към сериозна украинска инфраструктура в навечерието на зимата.
 Захарова: Мирният проект на Зеленски е справочник за разпалване на спорове в Европа
Захарова: Мирният проект на Зеленски е справочник за разпалване на спорове в Европа

Тя подлага на критика Жозеп Борел за изказванието му, че проекта на Зеленски за единствения кротичък проект за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР