Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Османи е оптимист, че ще бъдат приети конституционните промени

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е оптимист, че конституционните промени, предвиждащи включването на българите в главния закон на страната, ще бъдат признати, осведоми организация МИА.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1161
Той посочи, че първичната цел на държавното управление е това да се случи до ноември, само че действителният период е последният ден от мандата на сегашния парламент.

Оптимист съм, че ще стане. Разбира се, първичната ни цел е ноември, тъй като тогава има един административен календар във връзка със скрининга, само че действителният период е последният ден от мандата на този парламент, значи до идващите избори. И до последния ден ще работим за обезпечаването на поддръжка, като се има поради, че няма причини срещу, сподели нощес Османи в изявление за телевизия Сител.

В преговорната рамка за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз се съдържа условието за конституционни промени, предвиждащи вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония като изискване за втора междуправителствена конференция, което значи и практическо начало на договарянията за участие.

Заседанието за първия стадий от конституционните промени, т.е. гласуването за това дали са нужни промени в главния закон на Република Северна Македония, е планувано за 18 август. Засега няма консенсус сред ръководещи и съпротива за измененията, с които и българите ще бъдат включени в конституцията.

Османи още веднъж акцентира нощес, както във видеото в профила си във Facebook от събота, че няма да има писмен отчет, нито гласоподаване от страна на Европейската комисия или страните членки за осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. По думите му София може да откри оправдание да спре процеса на евроинтеграция въз основата на нещо друго.

Да каже, че водата във Вардар не е чиста, и не ви пускаме. Няма обаче да има съображение въз основата на документите и да каже хайде в Европейски Съюз да разгледаме до каква степен се ползва Договорът с България, до каква степен е историческата комисия, сподели Османи. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР