Министърът на външните работи на Република Гърция Йоргос Герапетритис e

...
Министърът на външните работи на Република Гърция Йоргос Герапетритис e
Коментари Харесай

Йоргос Герапетритис към Габриел: Направихте много за приемането на България в Шенген и еврозоната

Министърът на външните работи на Република Гърция Йоргос Герапетритис e у нас на публично посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Визитата е в подтекста на засиления политически разговор сред двете страни.

В програмата на визитата се планува двустранна среща с вицепремиера Габриел и пленарни диалози сред двете делегации.

Били са разисквани стратегически сфери от съвместен интерес, опциите за задълбочаване на двустранните връзки, обединяването на напъните за отговор на районни и световни провокации.

Габриел го приветства в България и в София. " Всички знаем, че не сме единствено прилежащи страни, само че и другари и съдружници ", сподели тя и добави, че Гърция ни е оказала решаваща помощ като Русия ни е спряла газа. " Потвърдихме нашите поети задължения да работим дружно за съгласуваност в енергетиката, в превоза, в стокообмена и в образованието ", акцентира тя.

Войната в Украйна и въпросът за сигурността в Черно море е деен и с най-високото равнище на разговор и взаимна работа. Трябва да задълбочим партньорството ни в НАТО и в Европейски Съюз. Благодарих за безапелационната му поддръжка за присъединението на България към еврозоната и за Шенген, сподели още Габриел.

От своя страна Йоргос Герапетритис съобщи, че България е съдружник и комшия. Той се спря на триумфите, които са били реализирани по време на мандата на Габриел в изискванията на непрекъснати рецесии и процеси, които текат в региона. " Днес потвърдихме високото ниво на съдействието ни сред България и Гърция ", съобщи Герапетритис.

По думите му ние сме и един общ трансевропейски възел за трансфер на горива.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР