Министърът на външните работи на Холандия е „точният човек“ за поста в Европейската комисия, казва премиерът

...
Премиерът на Холандия Марк Рюте казва, че външният министър на
Коментари Харесай

Премиерът на Холандия Марк Рюте казва, че външният министър на Холандия е „правилният човек“, за да запълни овакантен пост в Европейската комисия, след като Франс Тимерманс напусна тази седмица, за да ръководи лявоцентристкия блок на общите избори в страната през ноември

От Асошиейтед прес, 25 август 2023 г., 10:08 ч. Избори.

Управляващата коалиция на Рюте предложи външния министър Вопке Хоекстра за нов холандски представител в комисията, след като 62-годишният Тимерманс подаде оставка във вторник като цар на климата и вицепрезидент на изпълнителната власт на Европейския съюз.

Хокстра каза пред репортери преди заседание на холандския кабинет в петък, че ще бъде трудно да напусне Министерството на външните работи, докато войната бушува в Украйна, „но никой не е незаменим“.

Остава да видим как другите нации от ЕС ще приемат неговата кандидатура. Hoekstra разстрои страните в Южна Европа през 2020 г. с коментари относно способността им да финансират медицински отговор на пандемията COVID-19. Португалският премиер Антонио Коща нарече тогава коментарите „отблъскващи“.

Рюте по-късно каза в холандското новинарско шоу Nieuwsuur, „Хокстра и аз казахме, че можехме да общуваме в по-фин начин.“ Премиерът отбеляза в петък, че той и Хоекстра в крайна сметка са изработили компромис, приет в цяла Европа.

Хокстра има малък опит в портфолиото за климата, което Тимерманс ръководеше в Брюксел, но Рюте каза, че външният министър ще бъде силен играч в международните преговори, включително по време на срещата на ООН за климата по-късно тази година в Дубай.

Той каза, че Европа се нуждае от „някой, който е опит в международните преговори, обединяващи хора. (Hoekstra) има това като ръководител на финансовото министерство и за няколко години като външен министър. заема поста в Брюксел.

Тимерманс се завръща на холандската политическа сцена, след като спечели 91,8% от гласовете, подадени от членове на Лейбъристката партия и Зелената левица в лидерско състезание в която той беше единственият кандидат.

Той ще се стреми да наследи Рюте като министър-председател, след като бъде сформирана нова управляваща коалиция след общите избори на 22 ноември.< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР