Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подписа договора

...
Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подписа договора
Коментари Харесай

Финландия подписа с НАТО. Русия предупреди за възможно разширяване на конфликта в Украйна

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подписа контракта за присъединение на страната към НАТО, заяви финландското издание Yle.

Финландия се причислява през днешния ден към НАТО в деня, когато означаваме 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския контракт, съобщи преди този момент генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на външните министри от военнополитическия съюз в Брюксел.

Трудно можем да си представим по-добро отбелязване на тази годишнина, добави той. Вратите на НАТО остават отворени за присъединение на демократични страни, уточни генералният секретар.

Той означи, че нахлуването на Русия в Украйна е довело до решението на Швеция и Финландия да пожелаят да станат част от НАТО. По неговите думи съветският президент Владимир Путин е целял да спре разширението на алианса, само че е постигнал тъкмо противоположното. Във Финландия няма да бъдат разполагани войски на НАТО без единодушието на Хелзинки, посочи Столтенберг. Той разяснява, че изказванията на Путин, свързани с нуклеарно оръжие, са рискови и безотговорни. Досега не сме забелязали промени в съветските нуклеарни сили, които изискват дейности от наша страна, разясни генералният секретар, представен от Българска телеграфна агенция.

Столтенберг уточни, че е планувано съвещание на комисията НАТО-Украйна и добави, че съдружниците следва да разработят дълготрайна стратегия за поддръжка и в допълнение доближаване с Киев. Той изрази очакване на срещата на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО във Вилнюс през юли да бъдат утвърдени по-високи цели за вложения в отбранителни качества.

Малко по-късно последва и изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън: " Изкушавам се да кажа, че би трябвало да благодарим на (руския президент Владимир) Путин, тъй като съумя да форсира нещо, което твърдеше, че се пробва да предотврати ", сподели той, представен от кореспондента на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

По неговите думи Путин е предиздвикал доста страни да схванат, че би трябвало да създадат повече, с цел да обезпечат личната си защита и да могат да се предпазят от съветско нахлуване. В последните години следим най-голямото доближаване сред Съединени американски щати и Европа, което съм виждал в последните 30 години, добави той. Блинкън съобщи, че днешният ден е в действителност исторически.

Едва ли има по-добър метод да отбележим годишнината от подписването на Вашингтонския контракт от приемането на нова страна в пакта, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той означи, Украйна ще бъде съществена тематика на започващата през днешния ден двудневна среща на външните министри от алианса в Брюксел. Русия и Китай от ден на ден се сближават, а това значи да бъдем все по-единни в НАТО и с нашите сътрудници по света, добави той.

Северноатлантическият алианс е конструкция, враждебна на Русия, заради което присъединението на нови страни към него ще се отрази на двустранните връзки на Русия с тези страни, съобщи в това време представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Разбира се, това (разширяването на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните връзки с тези страни, които стават нови членове на алианса. Алиансът въпреки всичко е недружелюбна конструкция и в доста връзки е неприятелски на Русия ", съобщи представителят на Кремъл.

В същото време той акцентира, че обстановката с Украйна, чието вероятно участие в НАТО е недопустимо за Русия, е " доста друга от тази с Финландия ", която в този момент става член на алианса. " Затова тук надали има някакво съпоставяне ", акцентира Песков.

Той добави, че Москва " деликатно ще следи какво ще става във Финландия, по какъв начин Северноатлантическият алианс ще употребява територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат покрай нашите граници и евентуално ще ни заплашват. В взаимозависимост от това ще бъдат подхванати ограничения. "

В същото време съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че присъединението на Финландия към НАТО и дейностите от страна на алианса за повишение на бойната му подготвеност усилват риска от спор, съобщи Ройтерс.

" НАТО възприе комплекс ограничения за повишение на бойната подготвеност на обединените въоръжени сили и ускорява учебно-бойната и разследващата активност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще следва и Финландия да стане член на алианса ", сподели той на заседание с висшия команден състав на съветските въоръжени сили.

По думите му това основава забележителен риск от разширение на спора в Украйна, само че няма да повлияе на специфичната военна интервенция, показва ТАСС.

Шойгу упрекна НАТО в антируски курс, който съгласно него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той означи, че Западът усилва военната помощ за Украйна във тип на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля " опцията да даде на Киев оперативно-тактически ракети ATACMS с обхват до 300 км ".

На съвещанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното съдействие с Беларус. Той заяви, че въоръжените сили на Минск към този момент разполагат с изтребители, способни да носят нуклеарни бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси " Искандер ", които също могат да изстрелват както стандартни ракети, по този начин и такива с нуклеарни бойни глави.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР