Министърът на външните работи на България Николай Милков е изпратил

...
Министърът на външните работи на България Николай Милков е изпратил
Коментари Харесай

България бламира негласния бойкот на Европа за честването на 44-годишнината от Иранската революция - Общество

Министърът на външните работи на България Николай Милков е изпратил Хосейн Амир Абдолахян във връзка 44-годишнината от успеха на Ислямската гражданска война, свалила светското ръководство на шаха и открила власт на аятолясите и шариата в страната. За кореспонденцията, която за иранския режим е скъсване на дипломатическата изолираност, в която се намира Техеран, се похвали самото Министерство на външните работи на Иран, което е разгласило портретни фотоси на двамата министри.

Посланието на Милков е бламиране на европейската политика за протест на Иран след кървавото потушаване на демократичните митинги в страната от предходната година и откритата помощ за Русия във войната и в Украйна на режима в Техеран. Телеграми са изпратили в частност и министрите на външните работи на Северна Корея, Беларус, Русия, Сирия, Туркменистан, Шри Ланка, Ирак и Мавритания, излиза наяве още от раздела с вести на Министерство на външните работи на Иран.

По-далеч от България отидоха, обаче, Полша и Унгария, които, съгласно „ Политико “ са пренебрегнали протеста на Европейски Съюз и са изпратили своите посланици в Техеран на формалния банкет по случай националния празник и 44-та годишнина на революцията при президента Ебрахим Раиси. Двамата дипломати са били единствените представители на Европейски Съюз и евроатлантическата общественост на банкета на властническия режим в Техеран.

„ Дипломатическата среща е противоречива, тъй като Техеран потуши всеобщите улични митинги против режима със смъртоносна свирепост - и даже прибегна към екзекутиции на стачкуващи. Международният статут на Иран също стана все по-токсичен през миналата година заради доставките на Техеран на безпилотни самолети камикадзе Shahed за Русия, които летят против цивилни цели в Украйна “, написа по този мотив „ Политико “.

Поредица от фотоси, някои оповестени онлайн от ирански новинарски издания, а други тествани от „ Политико “, демонстрират двамата посланици — на Полша Мачей Фалковски и на Унгария Золтан Варга-Хасониц — седнали зад Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахян на церемонията в четвъртък като както и на опашката за влизане за приема, който се състоя в събота преди годишнината. На една от фотосите полският посланик Фалковски може да бъде забелязан да се ръкува с Раиси с лек реверанс.

understands need to oppose, not appease, tyranny.

After all, it tried to resist evil Nazi & Soviet occupations—& now opposes Russian war crimes.

So why did Polish envoy in Tehran attend celebration of brutal revolution, when EU nations, except Hungary, boycotted?
— David Harris (@DavidHarrisNY)
Няколко дни преди честванията представители на опозицията в Иран се обърнаха непосредствено към външния министър на Полша Збигнев Рау: " Потиснатият народ на Иран, в това число фамилиите на жертвите на 44-годишните закононарушения на Ислямската република, са обединени в молбата ви да наредите на вашата дипломатическа задача да бойкотира церемонията на 9 февруари в Техеран "

„ Как можете – до момента в който режимът бие, ослепява, изтезава, изнасилва и убива почтени протестиращи, които викаха „ Жена, живот, независимост “ – да се покланяте пред Касапина на Техеран? “ – по този начин към полското външно министерство се обърна в Туитъор Хилел Нойер, изпълнителен шеф на United Nations Watch.

Въпреки че няма публично съглашение сред членовете на Европейски Съюз да не участват на събития като това, на което бяха снимани посланиците, столиците на блока имат импровизирано съглашение да работят взаимно със алегорични стъпки, като да вземем за пример бойкотиране на високопоставени обществени церемонии, с цел да за да изразят отношението си към репресиите на Техеран против протестиращите, отбелязва " Политико ".

В осведомителните организации и уеб сайтове държавното управление на Иран също се похвали, че е получило приветствени известия за годишнината на революцията от България, Румъния и Хърватия. В просторен репортаж, озаглавен " Честване на успеха на ислямската гражданска война в Иран във всички краища на света " иранската осведомителна организация на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война Fars News споделя за почетта към революцията, отдадена в София, където на церемонията в хотел " Маринела " са участвали " високопоставени чиновници на тази страна ", измежду които министърът на електронното ръководство Георги Тодоров и външнополитическия консултант на президента Румен Радев. Подобни репортажи има от Москва, Баку, Ереван, Багдад, Сараево, Тбилиси, Минск и Пекин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР