Министърът на външните работи Иван Кондов участва днес в Стокхолм

...
Министърът на външните работи Иван Кондов участва днес в Стокхолм
Коментари Харесай

Европейски външни министри обсъдиха: Руската агресия срещу Украйна и отношенията на ЕС с Китай

Министърът на външните работи Иван Кондов взе участие през днешния ден в Стокхолм в неофициална среща на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейски Съюз – в по този начин наречения формат „ Гимних “, оповестиха от Министерство на външните работи. Сред тематиките на двете работни сесии на неофициалната среща бяха продължаващата съветска експанзия против Украйна и връзките на Европейски Съюз с Китай .

Иван Кондов. Снимка: Министерство на външните работи

Министрите подчертаха нуждата от продължение на политическата и материална поддръжка за Украйна . В подтекста на продължаващата съветска експанзия против Украйна бяха разисквани другите измерения на дълготрайния ангажимент на Европейски Съюз в поддръжка на Киев, в това число възобновяване на страната, търсенето на международноправна отговорност за осъществените закононарушения, подпомагане за европейската интеграция на страната и други Министър Кондов удостовери, че България е интензивно ангажирана с напъните на Европейски Съюз за продължение на поддръжката към Украйна.

В рамките на форума е планувана и среща с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба. Министрите на външните работи на Европейски Съюз организираха и стратегическа полемика по връзките на Европейски Съюз с Китай .

На 13 май визитата на българския външен министър в Стокхолм продължава с присъединяване във втория по ред министерски конгрес Европейски Съюз – Индийско-тихоокеански район.

Днес министър Иван Кондов организира и двустранна среща със своя маджарски сътрудник Петер Сиярто. Двамата министри споделиха отличната оценка за развиването на двустранните връзки сред България и Унгария като извънредно близки сътрудници в Европейски Съюз и съдружници в НАТО . Министър Сиярто уточни, че България е основен фактор за гарантирането на енергийната сигурност на Унгария и благодари, че страната ни е надеждна директна страна за доставки на природен газ за Унгария. Обсъдени бяха и въпроси на европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР