Министърът на туризма Зарица Динкова коментира пред Нова телевизия, че

...
Министърът на туризма Зарица Динкова коментира пред Нова телевизия, че
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Искахме да удължим сезона на юг и до ноември

Министърът на туризма Зарица Динкова разяснява пред " Нова телевизия ", че преди бедствието в региона на Царево ведомството е имало проекти за това по какъв начин да се удължи летният сезона до края на октомври и даже ноември. Като образец тя даде концепцията за нестинарски фестивал в село Кости - едно от най-тежко засегнатите места от потопа.

Тя избегна да отговори директно на въпроса дали сезонът по Южното Черноморие може да се счита за приключил след пороя на 5 септември.

Министърът на туризма Зарица Динкова разгласи, че страната е в подготвеност да помогне, като за задачата са планувани 30 млн. лева от Фонда за бедствия и повреди. След наводненията е значимо да бъде възобновена инфраструктурата, тъй като „ без инфраструктура, няма туризъм ”.

„ Стартира стратегия, която е ориентирана към общините от Черноморието. Тя адресира дълготраен проблем, за който бизнесът алармираше от дълго време, а точно по какъв начин се изразходват средствата за българския маркетинг и реклама, средства, които идват от българския дънакоплатец. Пари предопределени, с цел да подпомогат и притеглят повече посетители. Тези пари години наред потъваха в джобовете на една избрана клика “, съобщи министър Динкова.

Не може да се отсрочва с десетилетия системата за алармиране при бедствия. Това е проблем, който незабавно би трябвало да се реши. „ Тича се след проблемите, вместо да има ясна визия и да се гледа напред по какъв начин да се направи предварителна защита “, означи тя.

„ Имахме проекти за удължение на сезона по Южното Черноморие до октомври и ноември. Включително с нестинарски фестивал в село Кости. Смятахме да подпомогнем организацията и да популяризираме ”, разясни тя.

Относно заетостта по време на летния сезон у нас стана ясно, че има 10 % повече хотелски настанявания по отношение на същия интервал предходната година. „ Добре е да гоним равнищата през 2019 година, само че предвид на всичко, с което се сблъска браншът тази година, това е едно положително развиване на летния туризъм ”, означи Динкова.

Данните от проучванията на водата по Българското Черноморие сочат, че водата е била по-чиста спрямо резултатите от предишни години, напомни министър Динкова. „ Доказателство за това са и 22-та плажа под влиятелната емблема на „ Син байрак “, уточни тя.

Щетите от потопа по Южното Черноморие към момента се правят оценка. „ Това, което разисках с хотелиерите в най-пострадалите хотели на място беше, че те имат застраховки. Това, с което те няма да могат да се оправят, е възобновяване на инфраструктурата и в това страната ще се намеси интензивно, с цел да помогне “, сподели Зарица Динкова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР