Министърът на туризма Христо Проданов обяви по време на блиц

...
Министърът на туризма Христо Проданов обяви по време на блиц
Коментари Харесай

Министър Проданов: Нямам доверие на ръководството на Слънчев бряг АД

Министърът на туризма Христо Проданов разгласи по време на блиц надзор в парламентарната отраслова комисия, че няма доверие на управлението на „ Слънчев бряг “ АД, което стопанисва инфраструктурата в най-големия морски курорт у нас. „ Нямам доверие на това управление и сме поели ангажимент да бъде заменено “, съобщи той. Двама членове на Съвета на шефовете към този момент са подали оставка. Останалите трима и изпълнителният шеф Златко Димитров отхвърлят. „ Дружеството е 12 години на загуба и не може да желаеме смяна и да е на облага с това управление “, разяснява Проданов. Съветът на шефовете е формиран от 5 индивида с изпълнителния шеф Златко Димитров и си разделят заплати към 400 000 лева на година, което прави към 6600 лева на човек на месец, сподели докладът на „ Слънчев бряг “ АД пред парламентарната комисия по туризъм. В сдружението работят още към 24 чиновници, които взимат приблизително към 1000 лева на месец. Тяхната прехрана с спомагателния личен състав, който се наема през лятото, излиза към 300 000 лева на година.

Държавата в лицето на Министерството на туризма сега се бори да смени Съвета на шефовете на „ Слънчев бряг “ АД. Реално министърът на туризма Христо Проданов би трябвало да извърши промяната посредством общо заседание на акционерите и да вкара нови членове в борда. Сегашният съвет на шефовете блокира свикването на заседание посредством процедурни хватки на миноритарните акционери. Държавата държи 75% от акциите в сдружението, а останалите са на частни физически и юридически лица. "Миноритарните акционери блокират посредством правосъдни каузи свикването на общо заседание ", призна пред TravelNews началникът на кабинета на министъра на туризма Диана Тонова. "Не можем да сменим Съвета на шефовете, да променим устава и да създадем финансова проверка и ревизия ", акцентира тя. Според нея не може да продължава да се ръководи сдружението по този метод и би трябвало да се създадат промени в редица закони и най-много в Търговския закон. Министерството следва да предложи ремонти в тази посока.

Изпълнителният шеф на "Слънчев бряг " АД Златко Димитров и бордът на шефовете би трябвало да бъдат заменени поради неприятното положение на сдружението, разяснява неотдавна пред TravelNews Васил Зашкев, народен представител от "Демократична България " и член на Комисията по туризъм в Народното събрание. Златко Димитров е изпълнителен шеф от 12 години, през който интервал сдружението е на загуба. Излиза на облага само през 2020 година в размер на 386 000 лева поради извоювано дело. През 2021 година още веднъж е на загуба от 707 000 лева, съобщи пред депутатите Димитров. Според него издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лева годишно. За летен туристически сезон 2022 плануваните разноски от страна на сдружението за вложения и поддръжка на инфраструктурата са в размер на 1 737 700 лева „ В тази планирана сума влизат поддръжката и обновяването на улици, алеи, тротоари, поддръжка на алейно осветяване, озеленяване и паркоподдържане, санитарна дезинфекционна активност, както и разноски за видеонаблюдение, надзор на достъпа, ред и сигурност “, посочи Златко Димитров.

Самият той не може да си изясни по какъв начин ръководи „ Слънчев бряг “ АД към този момент 12 години. „ Не мога да си го обясня по какъв начин съм изпълнителен шеф от 12 години “, разяснява Димитров пред TravelNews (виж видеото с интервюто). По думите му е постигнал положителни неща в курорта и някои от хотелиерите в курорта могат да го потвърдят. Димитров сподели, че не може да управлява останалите 25% от сдружението, които са частни и разпределени сред 4300 самостоятелни акционери и 12 юридически лица.

Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от предприемача Младен Михалев – Маджо, един от водачите на силовата формация СИК през 90-те години, от която произлиза и някогашният министър председател Бойко Борисов. На въпрос от TravelNews дали е поддържан от Михалев, той отхвърли, само че не остана да добави коментара си, тъй като беше пернат от пиарката си Мария Джерекарова. Чрез компании Михалев държи дял от „ Слънчев бряг холдинг “ АД, който се явява миноритарен акционер с към 10% в „ Слънчев бряг “ АД. Той има още хотелския комплекс „ Хелена ризорт “ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесиите на трите плажа в курорта, които бяха предоставени на негови доближени компании от някогашния министър на туризма от държавните управления на ГЕРБ Николина Ангелкова.

Златко Димитров до неотдавна беше общински консултант от ГЕРБ в Несебър, само че подаде оставка, защото по закон не може да съвместява двете длъжности./ TravelNews

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР