Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе неформална среща с

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе неформална среща с
Коментари Харесай

Търсят средства за парк Клептуза във Велинград

Министърът на туризма доктор Илин Димитров организира неофициална среща с представители на бизнеса във Велинград, с цел да разиска с тях настоящи тематики и проблеми, свързани с развиване на града и региона като туристическа дестинация.

През 2023 година Велинград ще означи 15 години – СПА столица на Балканите.

Тази тематика и подготовката по бъдещото отбелязване през лятото беше един от акцентите в диалозите.

Велинград е една от най-успешните туристически дестинации в България през последните години.

Бизнесът акцентира пред министър Димитров, че растежът на вътрешния туризъм в българската СПА столица е доста висок, над 80% са визитите на българи, а през миналата 2022 година има сензитивен растеж и на импортирания туристически налог – към 1,2 млн. лева

В курортния град има над 6 хиляди кревати, чудесно съответствие цена/качество, като междинната годишна претовареност за висококатегорийните обекти е над 70%, едва текучество на фрагментите и целогодишна претовареност в туристическия бранш.

В резултат на това и популацията се задържа в града.

Курортният град е неповторим и с това, че има 9 хотела с 5 звезди.

Работната среща мина в доста добър и експертен звук, а министър Илин Димитров означи, че в района има чудесно работеща и сплотена локална браншова организация.

Той изслуша проектите и тактиката на членовете на „ Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи “ и се ангажира с дейна поддръжка от страна на Министерството на туризма. Един от методите за това е със усилване на районната и локална реклама посредством каналите на министерството.

Министър Димитров и представителите на организацията разискаха също положението на парк „ Клептуза “.

„ Ще се опитаме да помогнем с намиране на средства за реновирането на парка и езерата, които са знакови за най-популярния ни СПА курорт. Състоянието им може да се усъвършенства неведнъж, а сумата не е огромна “, разяснява министър Димитров.

Във фокуса на диалозите беше и създаването и популяризирането на нов артикул „ Бизнес и Спа “. С негова помощ ще се уплътни заетостта през работните дни на седмицата посредством осъществяване на конференции и работни конгреси.

Служебният министър даде обещание дейна поддръжка и организирането на конференция на тази тематика във Велинград.

Това е четвъртата подред от плануваните общо 28 неофициални срещи с бизнеса на министъра на туризма доктор Илин Димитров. До момента той се срещна с представители на туристическия бранш в Бургас, Варна и Банско, с цел да изслуша настоящите въпроси и проблеми, пред които са изправени.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР