Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков утвърди Националната

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков утвърди Националната
Коментари Харесай

Социалното министерство ще финансира с до 100 000 лв. проекти за достъпна жилищна среда за хора с увреждания


Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков утвърди Националната стратегия за създаване на налична жилищна среда и обезпечаване на условия за персонална подвижност на хора с увреждания. Това оповестиха от общественото министерство. 

За финансиране по програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане с направена самостоятелна оценка на потребностите по реда на Закона за хората с увреждания.

По програмата ще се отпускат до 100 000 лева на план за създаване на рампи, подемни платформи, асансьори в съществуващи жилищни здания прилежащите към тях пространства. По този съставен елемент за финансиране могат да аплайват притежатели на самостоятелни жилищни здания (къщи), които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички или в чиито фамилии има такива хора.

Проектни оферти могат да подават и сдружения на притежателите на етажната благосъстоятелност в многофамилни жилищни здания (блокове), измежду които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, или в чиито фамилии има такива хора.

До 8000 лева на план ще се отпускат по съставен елемент „ Лична подвижност “. Средствата ще се дават за пригаждане на лек автомобил за ръководство от хора с трайни увреждания или за закупуване на приспособено моторно транспортно средство. Кандидатите могат да получат и финансиране за шофьорски курс. Право да аплайват по този съставен елемент имат хора с трайни увреждания с потвърден недостиг на долни и/или горни крака и решение на органите на здравната експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат водачи.

Общият бюджет на Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност за 2022 година е 2,5 млн. лева Средствата са увеличени с 500 000 лева спрямо предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР