Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че

...
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че
Коментари Харесай

Бивши социални министри: Пенсиите да се увеличат поетапно

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков заяви, че се обмисля нарастване на пенсиите с 21% от 1 юли.

" Решението за пенсиите е ненадейно, тъй като първоначално анонсите бяха за по-малки оферти. Явно инфлационните процеси са предиздвикали част от обединението да промени решението си. В обединението занапред ще бъде напасвано решение. След като е разгласен подобен параметър, връщане обратно няма. Това е с 15% повече от плануваното през април ", съобщи шефът на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър Иван Нейков.

Според ръководителя на Икономическия и обществен съвет и също някогашен обществен министър Зорница Русинова, е извънредно значимо да се види какви са съответните параметри на това нарастване.

" В момента нямаме съответни данни, с цел да забележим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и по какъв начин това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, с цел да преценим какъв брой ще ни коства. Всички биха желали да има по-голямо нарастване на пенсиите ", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че е извънредно значимо да се резервира моделът на взаимност и правдивост в системата и да се прави поетапно нарастване на пенсиите.

" Това решение за промяна, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега нарастването ще повиши разликата сред ниските и високите пенсии. Когато имаш повсеместен метод, " ножицата се разтваря още повече ", счита Нейков.

Русинова разяснява и прогнозите, че инфлацията на европейско равнище няма да бъде овладяна елементарно.

" Единственият източник за нарастването на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително би трябвало да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на Национален осигурителен институт ", изясни Нейков.

И двамата събеседници обаче считат, че има заплаха страната да премине рационалната и здравословна граница.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР