Министърът на търговията на САЩ се среща с пратеника на Китай преди пътуването за стабилизиране на връзките

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо проведе продуктивни“ разговори
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо проведе „продуктивни“ разговори с китайския посланик Сие Фен преди посещението в Китай, насочено към охлаждане на напрежението между двете най-големи икономики в света.

Раймондо трябва да посети Пекин и Шанхай следващата седмица за разговори по икономически въпроси, включително „предизвикателствата, пред които е изправен американският бизнес“ и областите за сътрудничество, се казва в изявление на Министерството на търговията във вторник.

Посещението на 27-30 август идва, когато Вашингтон се стреми да стабилизира отношенията между САЩ и Китай, които се влошиха на фона на спорове по редица въпроси, включително националната сигурност, войната в Украйна, търговията и статута на Тайван.

В изявление, публикувано от китайското посолство във Вашингтон, Сие каза, че политиката на Пекин се основава на „взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество“.

„Днешният свят е хаотичен и преплетен, глобалното икономическо възстановяване е слабо и множество кризи се появяват една след друга“, цитира думите на Сие.

Пътуването на Раймондо идва, след като президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха на срещата на върха на Г-20 в Бали миналата година да „задълбочат комуникацията“ между своите страни след години на рязък спад на връзките.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, държавният секретар Антъни Блинкен и пратеникът по климата Джон Кери направиха посещения в Китай през последните седмици в опит да укрепят отношенията между страните.

Вашингтон наложи множество ограничения върху китайската търговия и промишленост поради предполагаеми опасения за националната сигурност, които според Пекин са претекст за осуетяване на икономическия възход на страната.

В последните мерки, насочени към китайската икономика, Байдън подписа по-рано този месец указ, ограничаващ американските фирми да инвестират в определени области на китайския технологичен сектор, включително модерни компютърни чипове и изкуствен интелект.

Пекин осъди ограниченията като „антиглобализация“ и обеща да предприеме необходимите контрамерки в отговор.

Във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан отхвърли обвиненията, че администрацията на Байдън се е опитвала да задуши икономическия растеж на Китай и каза, че Вашингтон има за цел „намаляване на риска“.

„Стабилната китайска икономика е нещо добро за света“, каза Съливан.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР