Министърът на търговията казва, че САЩ имат „отворени линии за комуникация“ с Китай

...
Икономическите отношения между САЩ и Китай са взаимно изгодни и
Коментари Харесай

Икономическите отношения между САЩ и Китай са взаимно изгодни и отварянето на линии за комуникация е от ключово значение за поддържането им, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пред Дана Баш от CNN в неделя.

Раймондо завърши четиридневно посещение във втората по големина икономическа сила в света миналата седмица. Тя е четвъртият член на кабинета, който посещава Китай тази година, и първият министър на търговията, който посещава Китай от пет години. Същността на нейното пътуване беше да участва в открит диалог, като същевременно поддържаше твърда позиция.

„Ние знаем със сигурност, че неговоренето води до ескалация, грешни изчисления и неразбиране, което е лошо за американския народ“, каза тя в „Състоянието на Съюза“ на CNN. „Това е лошо за американските работници. Лошо е за националната ни сигурност. Не приемам предпоставката, че говоренето и общуването е признак на слабост.”

Тя повтори, че култивирането на двустранните отношения на стойност 700 милиарда долара е ценно не само за въпросните две страни, но и за световната икономика. Основен клин в отношенията е търговският спор за полупроводници, които се използват за производство на чипове за автомобили, смартфони, модерни компютри и оръжейни системи.

Миналата есен администрацията на Байдън обяви широкообхватен набор от контрол върху износа, забраняващ на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и оборудване за производство на чипове без лиценз. Правилото също така ограничава способността на „лица от САЩ“ — включително американски граждани или притежатели на зелена карта — да предоставят подкрепа за „разработване или производство“ на чипове в определени производствени съоръжения в Китай.

Китай отвърна на удара по-рано това лято със собствен контрол върху износа на галий и германий, суровини, които са от съществено значение за производството на чипове. Но по време на посещението си в Китай Раймондо беше ясно, че САЩ не искат напълно да се отделят от Китай, когато става въпрос за тези полупроводници и чипове.

„Ние доставяме полупроводници за милиарди долари всяка година в Китай. Това е добре за американската икономика и американския бизнес и ние ще продължим да го правим“, каза тя. „Това, което ще направим и с което няма да направим компромис, е да предотвратим продажбата на нашите най-сложни, най-мощни полупроводници на Китай, които Китай иска за своята армия.“

Раймондо потвърди, че нейната позиция относно Китай продължава да бъде твърда, добавяйки, че почти една трета от компаниите, добавени към списъка с търговски ограничения на Министерството на търговията, са добавени по време на администрацията на Байдън и нейния мандат като секретар.

„Имаме много инструменти в нашата кутия с инструменти... контрол върху износа, скрининг на изходящи инвестиции, тарифи, изравнителни мита. Имаме пръчки, ако желаете, и сме много готови, желаещи и способни да ги използваме, ако е необходимо“, каза Раймондо.

Сред мерките, договорени миналата седмица, беше създаването на работна група за улесняване на двустранните дискусии по търговски и инвестиционни въпроси, която ще се среща два пъти годишно, според Министерството на търговията на САЩ.

– Лаура Хе и Мишел То от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР