Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков не е

...
Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков не е
Коментари Харесай

Цеков за Железница : Превеждахме пари на консорциума, не знаем как са разпределяни

Министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков не е знаел за акцията на Европрокуратурата по сигнал на ДАНС и претърсването на офисите на шест компании, взели участие в градежа на тунел " Железница ". Това се разбра от коментара му пред бТВ, където Цеков изясни, че е научил от медиите за инспекцията и обиските на Европейската прокуратура.

" Ако е било належащо подпомагане от Министерство на регионалното развитие и от АПИ, са щели да се извърнат към нас, на този стадий не са се обръщали ", каза районният министър в оставка Андрей Цеков.

Европрокуратурата показва, че изпълнителят на градежа е получил почти 185 млн. лева, 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета.

" Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за автомагистрала " Хемус ". Отношенията на АПИ са с консорциума реализатор, заплащанията се вършат по сметка на консорциума. След това по какъв начин се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация ", акцентира министър Цеков.

От районното министерство разясняват за bTV, че на два пъти са правени преводи към изпълнителя на градежа за по 11 милиона лв.. Веднъж през юли 2021 година и на 1 юни 2023 година

Една от фирмите в консорциума " Джи пи груп " твърди в известие до медиите, че не е обект на следствие. Останалите две компании в консорциума " Глобал Кънстръкшън " и " Виа проект " не разясняват тематиката.

Разследването продължава. От европрокуратурата оповестяват, че фирмите и лица се появяват и в друго тяхно настоящо следствие по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш.

По-рано през днешния ден Европейската прокуратура заяви, че е разпоредила претършуване в шест български компании и в частни парцели, свързани със строителството на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Претърсванията целят събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, се показва в известието. Проверката е разкрила, че едно от сдруженията от консорциума е обвинено в няколко закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР