Министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи в Кърджали, че

...
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи в Кърджали, че
Коментари Харесай

Николай Нанков: Изграждането на околовръстния път на Кърджали ще започне през 2019 г.


Министърът на районното развиване Николай Нанков заяви в Кърджали, че към този момент е издадено разрешителното за строителството на околовръстния път на града и стартът на построяването му е плануван за 2019 година, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Продължават и отчуждителните процедури по трасето, избегнато е изработването на нов Оценка на въздействието върху околната среда за да се спестят минимум 3-4 година, защото планът е от извънредно значение за Кърджали. След откриването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа – Нимфея трафикът за и от Гърция е рисково претрупан, за денонощие в пика на летния сезон през града минават по 10 000 автомобила, а годишно към 2 млн.

Строителството ще бъде на два стадия, вторият е много комплициран поради мостовите уреди и в случай че няма обжалвания след търга за изпълнителя или други проблеми, пътят ще бъде напълно подготвен в границите на 3-3,5 години.

Околовръстното шосе ще бъде включено като предпочитан обект в бюджетната 2019 година и ще се финансира целево, а не с европейски средства, посочи министърът. Той акцентира, че повече от 30 година пътният бранш остава недофинансиран, само че основната цел на ведомството била да се вкара тол-системата, с цел да се усилят приходите и от средата на 2019 година да се обезпечат средствата за рехабилитацията на 8 000 км републикански пътища. Ако тол-системата беше проработила, през днешния ден щяхме да откриваме околовръстния път на Кърджали, сподели Нанков.

„ Проектът е един от целите на Агенция „ Пътна инфраструктура ”. Ще продължим ускорено с отчуждителните процедури, с цел да може до края на годината и началото на идната да ги почистим. Това ще ни даде опция при обезпечен финансов запас до края на 2019 година да стартираме строителството на пътя “, уточни ръководителят на УС Дончо Атанасов. До септември т.г. би трябвало да завърши цялостният ремонт на пътя Ардино – Кърджали.

Днес преди да дойдат в регионалния град Нанков, Атанасов, регионалният шеф Никола Чанев и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева се срещнаха с гражданския предприемчив комитет за незабавен ремонт на пътя. Издадено е строително позволение и за ремонта на пътя Момчилград – Крумовград, финансирането е обезпечено и след подписването на договорите през седмицата ще започват и дейностите. С решение на Общинския съвет в Кирково пътят сред селата Стрижба и Тихомир от общински става държавен, чака се кметът да внесе настояването за рехабилитацията да бъде импортирано в АПИ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР