Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан Караджов е

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан Караджов е
Коментари Харесай

Караджов: Решението на НС по разплащане с пътностроителните фирми не е за узаконяване на незаконни договори

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова отбрани в отрасловата парламентарна комисия проекторешението, което планува разплащане на дължими суми по договорите с пътностроителни компании.

" Това решение не е за легализиране на противозаконни контракти, то не е индулгенция за вероятното осъществяване на съществени поправки под формата на настоящи и то не е решение, което ще даде опция да се избра една или друга компания ", сподели министър Караджов по време на разискването. Това е решение, по което ще се изплатят съразмерно на откритите още през октомври - ноември предходната година суми. Предлаганото решение е единственият метод АПИ да продължи да поддържа републиканската пътна мрежа, да понижи общественото напрежение в пътностроителния отрасъл и да довърши започнатите обекти, добави министърът.

Снежанка Траянска - " ИТН ", показа проекторешението от името на вносителите му. То планува АПИ да заплати от одобрения си бюджет за 2022 година 50 % от всички финансови отговорности на Агенцията, зародили по изпълнени действия, възлагани въз основата на договорите за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републикански пътища, в това число поправки на обособени пътни сектори, ремонт на мостови уреди и тунели.

Пътната организация ще би трябвало да заплати 100 % от всички финансови отговорности на АПИ, зародили по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи, по договорите за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на отговорностите по месечни и изключителни задачи по договорите за осъществяване на поддържане на републикански пътища. Допълнително заплащане по предявени суми към Агенция " Пътна инфраструктура ", по отношение на действително изпълнени действия, могат да бъдат заплащани от АПИ поетапно, след приемането на подобаващ акт на Министерския съвет.

Общата дължима сума за изпълнени действия по предоставени задачи по контракти за настоящо поддържане на републиканските пътища, в това число поправки на обособени пътни сектори, ремонт на мостови уреди и тунели е в общ размер на 1 041 518 959 лева Освен това, през 2021 година и 2022 година, са изпълнени действия по контракти за доставка и монтаж на ограничаващи системи, полагане на хоризонтална маркировка, произвеждане доставка и монтаж на пътни знаци, като в този интервал са зародили и отговорности по месечни и изключителни задачи по договорите за поддържане на републиканската пътна мрежа в размер на 135 127 160 лева Тези действия са в обсега на настоящото пътно поддържане.

Финансирането от държавния бюджет на тези действия през годините е ставало посредством залагане на избрана стойност в бюджета на АПИ за съответната бюджетна година, която стойност авансово е било ясно, че е прекомерно ниска, акцентират вносителите на проекторешението. Поради тази причина и във всеки от договорите за настоящ ремонт и поддръжка е посочвана занижена планирана стойност, която в хода на осъществяване на контракта е била доста надхвърляна.

Така в бюджета на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) за 2021 година, за дейностите по настоящ ремонт и поддържане (ТРП) на републиканската пътна мрежа (РПМ) са заложени 247,7 млн. лв., макар че действителните разноски за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа са били 45 пъти по-високи. Реалният размер на отговорностите на Агенцията по осъществените месечни, спомагателни и/или изключителни задачи е доста по-висок от бюджетните предвиждания.

В претекстовете се припомня, че в интервала 2019 година - 2020 година са подписани 34 броя контракти за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републикански пътища на обща планирана стойност 711 720 000 млн. лв., по които действително са предоставени действия за 3,3 милиарда лв..

Проекторешението планува още АПИ да предприеме всички нужни правни и в действителност дейности по възлагането на нови действия по подписаните контракти за осъществяване на поддържане на републикански пътища, по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи за пътища, по договорите за полагане на хоризонтална маркировка и по договорите за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци с непрекъснати и променливи размери на отвесна сигнализация на републиканските пътища, до подписването на нови контракти със съответния предмет с реализатори, определени вследствие на открити процедури по реда на Закона за публичните поръчки, извършени през 2022 година, само че не по-късно от 30 септември 2022 година, в това число като подписва спомагателни съглашения към тези контракти, с които да промени крайния период на действието им.

Заплащането на отговорностите, които ще зародят от осъществяването на дейностите, ще извърши от Агенция " Пътна инфраструктура " от одобрения бюджет на Агенцията за 2022 година

Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало  да предприеме всички нужни правни и в действителност дейности, тъй че всички стартирани действия, предоставени въз основа на настоящите все още контракти за осъществяване на поддържане  на републикански пътища да бъдат навреме и изцяло приключени. Заплащането на отговорностите, които ще зародят от осъществяване на дейностите, също ще се извърши от Агенция " Пътна инфраструктура ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР