Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков обяви резултатите

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков обяви резултатите
Коментари Харесай

Регионалният министър: Над 50% от пътищата са с отклонения на качеството

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков разгласи резултатите от направената инспекция за качеството на републиканската пътна мрежа през септември 2023 година. Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция „ Пътна инфраструктура “ изследваха равността на настилките по магистрални и първокласни сектори от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният период.

Според инспекциите единствено в пет сектора няма отклонения от условията. В седем други има разминавания в плановите условия, както и в нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка. На базата на тези отчети, АПИ е изпратила писма до компаниите да се отстранят минусите, сподели министърърът на брифинг.

Той съобщи, че при над 50% от обектите имат отклонения на качеството. Недостатъците са: понижена дебелина на някои от асфалтовите пластове. На един от обектите към този момент се подхваща премахване на минусите, в границите на гаранционната отговорност на компаниите реализатори.

Относно зимното поддържане на пътищата, министърът разяснява, че е обезпечено. Според него по време на служебния кабинет са подписани контракти за него. По тези контракти, въпреки че по техния предмет няма такива действия, е възлагане и настоящо поддръжка - полагане на нови асфалтени пластове, респективно настоящи поправки. От година и половина няма подписани контракти за настоящо поддържано, сподели още министър Цеков.

" Това, което сме създали, е да уведомим ДНСК да забележим дали има разлика сред отчетенето и направеното, в случай че се открият разлики, тогава вероятно ще има съображение за наказателно произвеждане. Оттам насетне правораздавателните органи могат да подхващат дейности ", съобщи регионалниятминистър.

През септември 2023 година бяха измерени повърхностната равност на 13 пътни сектора. Проверено бе положението на дилатационните фуги на пет мостови уреди и са взети сондажни ядки на още 10 пътни прави.

Тестът с профилограф е вид образна диагностика или знак за това дали има по-сериозни деформации и вероятно дали има проблеми с качеството на инвестиции материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната структура.

От Министерството на районното развиване и благоустройството прецизират, че Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация № 197 ЛИ от 5 януари 2023 година, годен до 1 април 2025 година, публикуван от Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “, според условията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018, в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР