Министърът на правосъдието Надежда Йорданова потвърди, че държава, в която

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова потвърди, че държава, в която
Коментари Харесай

Йорданова: Времето за оставки приключи, мнозинството е във война със завладяната държава

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова удостовери, че страна, в която институциите стартират да си споделят посредством престрелки през медиите, е " объркана ". " Това вреди на всички ни, тъй като разрушава държавността ", счита Надежда Йорданова във връзка нападките, които си разменят изпълнителната власт и прокуратурата.

Тя удостовери, че през днешния ден няма да бъде обнародвано решението на Конституционен съд за това, че министърът на правораздаването може да изиска от Висш съдебен съвет да приключи предварително мандата на основния прокурор. И уточни, че незабавно щом то бъде оповестено, ще задвижи процедурата с искане от Съвета да смени основния прокурор.

" Времето за искане на оставки завърши, Конституционен съд сложи точка на този развой, това, което отвори пътя към това аз да желая предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор. Ще изчакаме да завърши процедурата, закрепена от Конституцията, и в първия вероятен миг ще задвижвам процедурата ", сподели Йорданова в " Панорама " по Българска национална телевизия.

Попитана на какво се надява, откакто два пъти до момента Висш съдебен съвет е отказал да го стори, Йорданова разяснява, че този път магистратите в него ще би трябвало да се обосноват. " Новото е, че Висш съдебен съвет би трябвало да се стимулира всъщност за решението си, и ще отговори на теста, подложен от обществото, дали е подготвен да поеме отговорност. Ние чакаме от всеки член на Висш съдебен съвет да се държи като експерт ".

В момента няма война на иституциите, разяснява тя във връзка престрелките сред изпълнителната власт и прокуратурата. " Но да, демократичната общественост и болшинството е във война със превзетата страна ", заключи Надежда Йорданова, като напомни, че борбата е била поведена от жителите с митингите на площадите.

" Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество хората покачат доверието си в институциите. Промяната на основния прокурор е единствено първа стъпка. Той сега е безотчетен и безотговорен ", съобщи министърката на правораздаването.

В отговор на въпроса за какво тя не е отишла в КПКОНПИ, откакто бе извикана с призовка, а в това време министър председателят откликна и отиде в прокуратурата, Надежда Йорданова разграничи двата проблема.

" Става въпрос за изцяло разнообразни хипотези. Премиерът алармира прокуратурата с съответни случаи, до момента в който аз бях привикана при изцяло неразбираема процедура и в несъгласие със закона ", твърди Йорданова. " Комисията изисква аз да дава сигналите против основния прокурор, аз несъмнено ще го направя, само че министърът не е пощальон и раздавач ", сподели тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР