Министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във

...
Министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във
Коментари Харесай

КС: Правосъдният министър може да поиска отстраняването на главния прокурор 

Министърът на правораздаването може да изиска започване на процедура във Висшия правосъден съвет за премахване на един от „тримата големи“ в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Това демонстрира решение на Конституционния съд. Той е взето единомислещо с 10 гласа. 

Решението е основно за бъдещето на правосъдната система в България, защото се чака да докара до серия от събития поради поръчките на ръководещото болшинство както за премахване на основния прокурор Иван Гешев, по този начин и за съществени промени в правосъдната система и конституцията.

Конституционните съдии одобряват, че: „Разпоредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предварително преустановяване на мандата е „тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт“.

Още лятото на 2021 година служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов сезира съда, откакто Висшият правосъден съвет отхвърли като неприемливо настояването му за премахване на ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев.

Един от противоречивите въпроси по време на дебата във Висш съдебен съвет към настояването за оставката на Гешев предходната година беше дали въобще съществува законова опция за сходно искане. 

Пред Конституционен съд е подложен въпросът по този начин: „В пълномощията на министъра на правораздаването по член 130 в, т. 3 от конституцията включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, ал.3, т. 5 от конституцията?“

Въпросът се отнася за случаи на тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности както и дейности, които уронват престижа на правосъдната власт. Опитът от предишното лято е „пилотен“ в 30-годишния живот на Висш съдебен съвет, защото за първи път министър на правораздаването внесе искане за премахване на основен прокурор.

Главният прокурор, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите обаче считат, че настояването за премахване на един от „тримата големи“ в правосъдната власт, измежду които е и основният прокурор, не влиза в пълномощията на правосъдния министър.

Малко откакто Висш съдебен съвет отхвърли да стартира процедура по предварително освобождение на основния прокурор, Янаки Стоилов оспори този отвод пред Върховния административен съд. Това дело обаче е спряно, защото магистратите изчакваха произнасянето на Конституционния съд. Сега то може да бъде обновено и се чака по него. Междувременно в края на октомври 2021 година президентът назначи Стоилов за парламентарен арбитър.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова може да възобнови настояването за предварително освобождение на Гешев. Сред посочените предишното лято учредения за настояването за премахване бяха оповестяване на данни от досъдебни производства, редовно нарушение на презумпцията за невиновност, непризнаване на правилото на разделяне на управляващите, интервенция в правилото на инцидентно систематизиране на делата. 

Тези учредения могат да бъдат ревизирани от Надежда Йорданова и посочени още веднъж в вероятно ново искане. Ако такова искане фактически бъде импортирано, този път членовете на Висш съдебен съвет няма да имат опция да го отхвърлят на процедурно съображение и Висш съдебен съвет ще би трябвало да разиска всъщност съответните претекстове, с които се желае отстраняването на Гешев, и да се стигне до изговаряне по тях.

За да бъде освободен основният прокурор, би трябвало да има болшинство от 17 гласа от 25-те членове на правосъдния съвет. В момента съставът на съвета е с трима души по-малко – Боряна Димитрова и Красимир Шекердждиев от съдийската гилдия подадоха оставки, а Пламена Цветанова от прокурорската гилдия стана заместител основен прокурор.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР