Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира килиите в зоните за

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира килиите в зоните за
Коментари Харесай

Крум Зарков влезе в килиите на затворниците

Министърът на правораздаването Крум Зарков инспектира килиите в зоните за нараснала сигурност в пандизите в Пловдив и в Пазарджик.

„ Сигурността на жителите постоянно зависи от протичащото се в местата за отнемане от независимост. България е страна с висока степен на рецидив, по тази причина са значими както работата със пандизчиите, по този начин и изискванията, при които те излежават присъдите си, тъй че откакто излязат отсам да не правят нови закононарушения “, сподели Зарков по време на обиколката си през днешния ден.

Тя е част от инспекциите на място, които правосъдният министър подхваща от началото на мандата си, като задачата е да се запознае с изискванията, при които търпят присъди пандизчиите и обвинените лица, както и изискванията на труд на надзорно-охранителния състав.

В Пловдив министър Зарков инспектира корпуса на пандиза и затворническото общежитие от открит вид „ Хеброс “. Именно там, по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ), се чака да бъдат реконструирани съществуващи здания на територията на общежитието и по този начин да се основат модерни условия за настаняване на наказаните лица. Предвижда се построяването на санитарни възли в килиите, бани, кухненски и спомагателни пространства, спортни площадки, фитнес. Освен реорганизация на „ Хеброс “, капиталовият план включва отделяне на преходно поделение (half way house) и възстановяване на изискванията в корпуса на Пловдивския затвор. Към момента публичната поръчка е на стадий избор на реализатор, като срокът за това е края на месец септември.

В Пазарджик Крум Зарков посети Обучителния център, в който през тази образователна година ще бъдат ангажирани 28 пандизчии в просветителния развой. Преди година, със средства по НФМ, индустриалният завод в двора на пандиза се трансформира в съвременно учебно заведение с осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет. Центърът дава опция и за преквалификация на чиновници от затворническата администрация. Министър Зарков прегледа още неотдавна ремонтираните спални пространства в корпуса на пандиза.

По същия план се планува както в Пловдив, по този начин и в затворническите общежития „ Самораново “ и „ Строител “ (съответно към пандизите в Бобов дол и Бургас), да бъдат обособени преходни отделения (half way house). Целта е да се вкара нова социално-интеграционна идея за подготовка на лишените от независимост, която да ги приспособява в обществото след тяхното освобождение. Другите обекти по този план на НФМ, които са в развой на осъществяване, са нов арест и пробационна работа в Петрич, нов арест в Самораново и ново затворническо общежитие към пандиза Враца.

По време на обиколките министър Зарков бе съпроводен от отрасловия заместник-министър Мария Павлова, основния шеф на ГДИН Ивайло Йорданов и комисар Нина Главчовска – шеф на Областна работа „ Изпълнение на наказванията “- София и началник на предефинирания план на НФМ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР