Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди предложенията за промени в

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди предложенията за промени в
Коментари Харесай

Министър Славов представи плановете за конституционната реформа пред Венецианската комисия

Министърът на правораздаването Атанас Славов разиска предложенията за промени в Конституцията на България с докладчици от Венецианската комисия. Посещението им в София е част от процедурата по събиране на отзиви за идните промени в главния закон при построяването на мнението на комисията.

Министър Славов очерта трите съществени насоки в оферти план - промяна на правосъдната система, усилване на парламентаризма посредством смяна на статута на служебните държавни управления и въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба.

Атанас Славов акцентира, че с препоръчаните промени в региона на правосъдната власт се цели да се изпълнят дългогодишните рекомендации за обезпечаване на самостоятелност на съда, понижаване на властта на основния прокурор и обезпечаване на надзор и отчетност на прокуратурата. Той обясни, че независимостта на съда се реализира посредством оформянето на обособен Висш правосъден съвет, доминиран от членове, определени от съдийската общественост.

В същото време за бъдещия обособен Прокурорски съвет болшинството ще бъде обезпечено от публичната квота, определена от Народното събрание, като се отстрани досегашната йерархична конструкция от руски вид, в която основният прокурор стои свръховластен на върха на пирамидата. Засегнат беше въпросът за броя и продължителността на мандатите на ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основния прокурор, а също и форматът на общия инспекторат към правосъдната система.

Една от главните тематики в диалозите беше статутът на служебните държавни управления, усилването на ролята на Народното събрание и плавното прекосяване на властта в интервал на неустойчивост и чести парламентарни избори. Друга наранена тематика беше обсегът и механизмът на деяние на самостоятелната конституционна тъжба.

Европейската комисия за народна власт посредством право, известна като Венецианска комисия, е съвещателен орган по конституционно право към Съвета на Европа. Очаква се мнението за плана за промени в Конституцията на България да бъде признато на сесията на 6-7 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР