Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал
Коментари Харесай

Тагарев и началникът на отбраната ще участват в отбелязването на 144-ата годишнина на ВМС

Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в тържественото отбелязване на 144-ата годишнина от основаването на Военноморските сили /ВМС/ във Варна, оповестиха от Министерството на защитата.

На 12 август от 18:00 ч. във Фестивалния и конгресен център в морската столица ще стартира тържествено събрание-концерт , отдадено на празника на Военноморски сили. Тържеството ще бъде намерено от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще поздравят персоналния състав на Военноморски сили и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно осъществяване на служебните си отговорности през годината.

По-рано същия ден от 09:00 ч. във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ ще се състои формалната гала по връчването на дипломите на студентите от Випуск-2023. На нея ще участва заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Общо 432 студенти ще получат своите дипломи за приключено висше обучение. Първенец на випуска е Гергана Димитрова от компетентност „ Логистика “ с общ триумф „ Отличен 5,98 “.

На 13 август в 09:00 часа на Морска гара Варна ще стартира ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати Военноморският байрак и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция кулминационната точка на честванията във връзка основаването на Военноморски сили съответствува с тържествения акт по връчване на дипломите за приключено висше обучение и заграбване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск – 2023 „ Васил Левски “ на Висшето военноморско учебно заведение /ВВМУ/ „ Никола Йонков Вапцаров “. Министър Тодор Тагарев, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери във връзка сполучливото довеждане докрай и постъпването им на работа във военния ни флот.

През тази година 20 випускници ще получат своите лейтенантски пагони след сполучливо довеждане докрай на специализациите „ Корабоводене за Военноморски сили “, „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ и „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “.

Първенец на випуска е курсант-мичман Лилия Костадинова с общ триумф „ Отличен 5.80 “. Първенец на специализация „ Корабоводене за Военноморски сили “ е курсант-мичман Алиса Янева, на специализация „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ – курсант-мичман Деница Пантелеева, а на „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “ – курсант-мичман Александър Илиев. Общо 6 са курсантите, приключили образованието си във ВВМУ с отличен триумф.

По мотив 144-ата годишнина от основаването на Военноморски сили жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да прегледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили /на 12 август от 14.00 ч. до 20.00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, а на 13 август от 10:30 до 18:00 часа на Морска гара Варна и от 13:30 до 18:00 часа на Морска гара Бургас/.

В навечерието на празника – на 11 август, ще бъде открита фотоизложба „ Военноморските сили на Република България – история, обичаи и бъдеще “ /от 19:00 часа на площад „ Независимост “-Варна/, след което Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе празничен концерт /от 19:30 часа на площад „ Независимост ”/. На 13 август хорът на моряците ветерани „ Христо Манолов “ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва– Варна ще изнесат концерт за гостите и жителите на Варна /от 18.00 ч. на сцена „ Раковината “ в града/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР