Министърът на отбраната Тодор Тагарев и Айлин Секизкьок, извънреден и

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и Айлин Секизкьок, извънреден и
Коментари Харесай

Важен разговор на Тагарев и турската посланичка за сигурността в Черноморския регион

Министърът на защитата Тодор Тагарев и Айлин Секизкьок, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Турция у нас, разискаха двустранното съдействие в региона на защитата и въпроси от настоящия дневен ред на сигурността през днешния ден, 17 юли, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Двамата подчертаха обичайно положителното партньорство на България и Турция в границите на НАТО и в районни формати, както и значимата роля на страните ни в източния район на отговорност на Алианса. Очертани бяха вероятностите за развиване на двустранния разговор в подтекста на взетите решения и утвърдените районни проекти по време на извършената предходната седмица във Вилнюс Среща на върха. Министър Тагарев изрече признателност за приноса на Турция в многонационалната бойна група с рамкова страна Италия, на която България е страна-домакин. Той подчертава върху подготовката, която ще е нужна за прерастването на бойната група в бригада – значима стъпка в построяването на съюзническия потенциал за въздържане, въздържане и защита на Източния фланг на НАТО.

Министър Тагарев и Н. Пр. Айлин Секизкьок дискутираха и изменящата се среда на сигурност в Черноморския район, като споделиха общо схващане за нуждата от засилено съдействие сред черноморските страни за адаптиране към провокациите, пред които са изправени в резултат на войната в Украйна.

По време на диалозите бяха разисквани опциите за отбранително-индустриално съдействие и присъединяване в взаимни учения и подготовки.

В срещата от българска страна участваха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, съветникът на министъра на защитата Радостин Илиев и и.д. шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ полковник Любомир Монов. От страна на задачата на Република Турция участваха нейният заместник-ръководител Мустафа Кара и вторият секретар Айбюке Йоздуран, предава „ 24 часа “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР