Министърът на отбраната няма да може без ратификация на Народното

...
Министърът на отбраната няма да може без ратификация на Народното
Коментари Харесай

Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за Ф-16

Министърът на защитата няма да може без ратификация на Народното събрание да трансформира интернационалния контракт на офертата за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и обвързваните с нея поддръжка и съоръжение. Водеща комисия е тази по защита.

Народните представители гласоподаваха със 163 гласа " За ", " срещу " - 22 и въздържали се - 1.

В дебатите за ратификацията на договорите за Ф-16 отношение взеха единствено от " Възраждане " Депутатът от партията на Костадин Костадинов - Николай Дренчев съобщи, че Народното събрание всеки месец се занимава с ратификация на четирите контракта за придобиване на Ф-16. Договорите са подписани по чудноват метод, само че самата истина е, че при започване на 47-то Народно заседание да се направи ремонт на договорите, които са порочни и погрешно подписани, са едва съотносими към българската войска и авиация, уточни Дренчев.

Според него трябвало да се потърси отговорност от някогашния вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов, както и от някогашния министър председател и сегашен водач на ГЕРБ Бойко Борисов по тази причина кой предложил и кой подписвал договорите. " Ние купихме котка в чувал, беше единствено на чертежи и на планове ", посочи Дренчев.

Според него добре е да се създадат изводите от договорите, тъй като Министерски съвет в оставка за няколко дни не съумя да ни предложи одобрение на контракта на още 8 изтребители Ф-16. " Възраждане " ще се въздържи като цяло и ще поддържа другите парламентарни групи в преходните и заключителни разпореждания да отпадне предлагането министърът на защитата независимо да взима решения по какъв начин да бъде изпълнен значимият контракт.
 Бюджетна комисия отхвърли да преглежда корекция в съглашението за Ф-16
Бюджетна комисия отхвърли да преглежда корекция в съглашението за Ф-16

Става въпрос за над 2 милиарда лв.

Припомняме, договорът за новите изтребители е от 2019 година, като България заплати вкупом към 2,2 милиарда лева за 8 машини.

Първите машини се чакаха през 2023 година Заради войната в Украйна забавянето тормози политическото управление, което посочи и потребността от време преди новата платформа да замести употребените в този момент МиГ-29.

В началото на месеца представители на американската компания производител увериха президента Румен Радев, че се работи интензивно за възобновяване на линията на произвеждане, наранена от Covid.

На свое съвещание на 6 юли Министерският съвет в оставка утвърди контракт за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB " Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка " (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на съображение член 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този контракт.

От Министерски съвет оповестиха тогава, че след влизане в действие по изискванията на Закона за интернационалните контракти на България, изменението ще даде опция за усъвършенстване на осъществяването на подписания контракт за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на Съединени американски щати без увеличение на финансовите отговорности за българската страна.
 Съединени американски щати ни вършат промоция за вторите 8 F-16, страната задейства нова договорка
Съединени американски щати ни вършат промоция за вторите 8 F-16, страната задейства нова договорка

Съгласяват се да ни дадат обезщетения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР