Министърът на отбраната на Украйна поиска нещо конкретно, което не

...
Министърът на отбраната на Украйна поиска нещо конкретно, което не
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Министърът на отбраната на Украйна поиска повече боеприпаси

Министърът на защитата на Украйна изиска нещо съответно, което не е залегнало в контракта и с което ние не разполагаме, и няма по какъв начин да бъде предоставено. Не разполагаме с задоволително количества. Не става въпрос за C-300. Става въпрос за муниции. Това сподели пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Двата мотора МиГ-29 са ремонтирани в Полша и са летели на полските самолети, тъй че те са свалени от аероплан на полските военновъздушни сили и ни ги дават в положение готово за използваме.

Колко ще коства това, министър Стоянов не пожела да разяснява, защото е класифицирана информация по искане на полската страна.

Другите четири мотора, за които има възможност да бъдат ремонтирани от Полша, той сподели: „ За цена няма по какъв начин да бъде коментирано, прекомерно е рано. Да, могат да бъдат ремонтирани по увещание от полската страна, тъй че чакам, в случай че се стигне до контракт, това да се случи доникъде на август, началото на септември да имаме още четири мотора, само че това е прогноза. “

По думите му диалозите с полската страна вървят много тежко и постепенно.

От страна на Съединени американски щати страната ни няма отговор за самолети F-16 на лизинг втора употреба и страната ни ще търси заместващи самолети от Франция, от Швеция или от Израел. Но Димитър Стоянов означи, че това, което предоставено като информация от Израел, не е уместно. „ Очакваме доста по-солидна оферта от израелска страна, с по-голяма конкретика, само че по същия метод чакаме информация и от Франция, и от Швеция “, акцентира той и добави, че в случай че нямаме предоставена такава информация, няма по какъв начин да бъде изработен разбор дали можем да си го позволим, или не като финансов запас.

„ Моето желание е да има аероплан на изтребителната авиация и ние да си охраняваме сами въздушното пространство, няма значение какъв е видът. Военновъздушните сили са ме уверили, че имат благоприятни условия да обезпечат и инженерно-технически, и летателен състав, в случай че видът аероплан е друг “, сподели министърът на защитата и уточни, че естествено би било по-лесно, в случай че имаме F-16 втора употреба.

По отношение на военната помощ за Украйна, той сподели, че това, което е предоставило Министерството на защитата, е на стойност малко над 7 милиона и става въпрос за каски и бронежилетки още по време на постоянното държавно управление. „ От нас бяха предоставени медицински китове – 350 броя, и 5000 броя зимни дрехи със съответните обувки “, съобщи Стоянов, като добави, че е оказана и помощ, в това число за обезпечаване на украинските жители на територията на България, което възлиза общо на над 500 милиона.

Министър Стоянов заяви още, че не са ремонтирани танкове, а за бронетанковата техника той означи, че мъчно би станало тя да бъде доставена в България, с цел да се ремонтира и след което да бъде върната на Украйна. „ Тези хора, които работят с тази техника, доста добре знаят, че преди да се поеме ангажимент за ремонт, би трябвало да се оцени положението на самата техника и чак тогава да се дефинира и цена, и изобщо какъвто и да е ангажимент. Не сме получили поръчка от украинска страна, не сме ремонтирали такава техника “, безапелационен е той.

Не мога да направя прогноза по какъв начин ще работи Народно събрание. Виждаме, че част от политическите партии са влезнали в някаква предизборна изразителност – разясняват неща, които несъмнено не дават отговор на действителността, в това число и за моето посещаване в Украйна, че схваща те, министърът на защитата е там, с цел да контракти спомагателен експорт и какво ли още не. Искам да уверя, че МО не изнася въоръжена техника. Трудно ми е да предскажа дали Народно събрание ще обърне внимание на нашето предложение за смяна в съглашението. Това не е блокиране. Напротив, това е една неприкритост, която част от партиите пожелаха от Народното събрание, тъй че ние сме открити в това отношение и по никакъв метод не бихме си разрешили да прескочим най-висшия орган в страната – Народното събрание. Няма по какъв начин да бъде взето такова решение без Народното събрание. В същото време беше сезиран и Конституционният съд и ние ще изчакаме решението на Конституционния съд.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР