Латвия изпраща войници за засилване на сигурността по границата с Беларус

...
Министърът на отбраната на Латвия нареди на армията да помогне
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Латвия нареди на армията да помогне за охраната на границата на страната с Беларус на фона на това, което беше описано като „хибридни заплахи“, пред които е изправена страната, и според съобщенията са извършени 96 опита направени от хора за преминаване на границата за 24 часа.

Офицери от латвийската гранична охрана бяха отзовани от ваканциите си, за да помогнат при патрули, съобщиха служители във вторник.

Латвия разполага с „информация за възможно увеличаване на хибридните заплахи“, се казва в изявление на граничната охрана във вторник, отбелязвайки, че беларуските власти са все по-ангажирани в организирането на потока от хора – много от които са търсещи убежище и бежанци – през Границите на Латвия.

Заради заплахите Гранична охрана наложи забрана за почивка. Освен това граничните власти поискаха подкрепа от латвийските въоръжени сили и полицията. След това латвийският министър на отбраната Инара Мурниеце нареди на армията да разположи допълнителни сили на границата, според докладите.

По-подробна информация за броя на разположените единици не беше налична веднага.


Латвия, която дели граница от около 172 км (106 мили) с Беларус – близък съюзник на Русия – обвинява съседката и нейния владетел, президента Александър Лукашенко, че умишлено привлича хора от засегнатите от кризата региони на света в своите граница.

Членовете на Европейския съюз Латвия, Литва и Полша изразиха нарастваща загриженост относно „незаконното“ преминаване на границите, откакто стотици калени в битки руски наемници от групата Вагнер пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на президента Лукашенко.


Лукашенко каза няколко пъти, че е възпирал бойци на Вагнер, които искат да нападнат Полша.

Полша, която също съобщи за увеличаване на броя основно на хора от Близкия изток и Африка, опитващи се да пресекат границата през последните месеци, планира да премести до 10 000 допълнителни войници на границата с Беларус, за да подпомогне своите гранични служители, Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза миналата седмица.

През 2021 г. Латвия, Полша и Литва бяха изправени пред гранична криза, когато хиляди хора, предимно от Близкия изток и Африка, се опитаха да преминат в Полша от Беларус, но бяха отблъснати.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР