Министърът на отбраната на Китай предупреждава да не си играете с огъня по отношение на Тайван по време на срещата с Русия

...
Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу предупреди във вторник
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу предупреди във вторник да не се „играе с огъня“, когато става въпрос за Тайван в завоалиран удар срещу Съединените щати, докато говори на конференция по сигурността в Русия.

Говорейки на Московската конференция за международна сигурност, Ли каза, че опитите да се „използва Тайван за сдържане на Китай“ „със сигурност ще завършат с провал“, според държавната информационна агенция Синхуа.

Коментарите на Ли повториха предишни изявления на китайски официални лица, но мястото на речта му беше важно и символично предвид продължаващото нахлуване на Москва в Украйна.

Управляващата комунистическа партия на Китай претендира за самоуправляващата се демокрация на Тайван и се зарече да поеме контрола над него, със сила, ако е необходимо. Тя многократно критикува американските взаимодействия с острова, с който Вашингтон няма официални отношения дипломатически връзки, включително за продажба на американско оръжие на Тайпе.

Ли, който беше санкциониран от САЩ през 2018 г. за покупки на руски оръжия, се присъедини към конференцията по сигурността в Москва, когато започна шестдневно пътуване до Русия и нейния близък съюзник Беларус.

Висши служители на отбраната от повече от 20 „приятелски държави“, включително Беларус, Иран и Мианмар, също ще присъстват на форума, съобщиха по-рано руски държавни медии, цитирайки московското министерство на отбраната, което организира ежегодното събитие. Нито една западна държава не е била поканена, казаха държавните медии.

Посещението е второто посещение на Ли в Русия, откакто пое ролята си на началник на отбраната по-рано тази година. Това се случва, когато Пекин продължи да укрепва връзките си с Москва в областта на сигурността, въпреки безмилостното нападение срещу Украйна, което предизвика хуманитарна катастрофа с глобални последици.

В предварително записано съобщение до същата московска конференция руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че наливат „масло в огъня“ на глобалните конфликти, включително чрез подкрепата си за Украйна.

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай ръкопляска до Ингрид Д. Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван, докато присъства на обяд в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, в тази раздавателна снимка, публикувана на 14 август 2023 г. Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай ръкопляска до Ингрид Д. Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван, докато присъства на обяд в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, на тази раздавателна снимка, публикувана на 14 август 2023 г. Президентски офис на Тайван/Ройтерс

Китай използва подобна реторика в собствените си официални коментари за конфликта, въпреки че твърди, че остава неутрална страна и привърженик на мира.

Във вторник Ли също каза на присъстващите, че китайската армия е „твърда сила в поддържането на световния мир“ и че китайският лидер Си Дзинпин има за цел да стабилизира глобалната сигурност в „свят на хаос“.

„Готови сме да работим с други армии за укрепване на взаимното доверие в стратегиите за военна сигурност и практическото сътрудничество в различни специализирани области“, добави Ли, според Xinhua.

Руската държавна медия Sputnik също цитира думите на Ли, че военните отношения между Китай и Русия не са насочени към трета страна – нещо, което китайските официални лица са отбелязвали в миналото. Докладът на Синхуа не включва изявлението.

Ли се срещна с руския си колега Сергей Шойгу, за да обсъдят сътрудничеството между въоръжените сили на двете страни, каза Синхуа. Китай и Русия редовно провеждат съвместни учения – включително съвместен военноморски патрул край бреговете на Аляска през последните седмици.

Шефът на китайската отбрана също проведе двустранни срещи с Иран, Саудитска Арабия, Казахстан, Виетнам и военните ведомства и военни лидери на други страни в кулоарите на конференцията.

Коментарите на Ли за Тайван идват на фона на обратната реакция от страна на Пекин, тъй като вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай, фаворит в предстоящата президентска надпревара на острова, прави планирани междинни кацания в Съединените щати по време на пътуване за официално посещение в Парагвай.

Външното министерство на Китай осъди междинното кацане в неделя, наричайки Лай "причинител на проблеми".

САЩ поддържат неофициални отношения с Тайпе, след като официално установиха дипломатически отношения с Пекин през 1979 г., но са задължени по закон да осигурят на демократичния остров средствата да се защитава.

По време на реч в Ню Йорк Лай заяви, че Тайван "никога няма да отстъпи" пред заплахите от Китай.

„Без значение колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние абсолютно няма да се уплашим, нито да се свием, ние ще поддържаме ценностите на демокрацията и свободата“, каза той.

През последните години Китай засили военното си сплашване на острова, включително след срещи между тайвански лидери и американски законодатели.

Инвазията на Путин в Украйна също така привлече повишено внимание към Тайван като потенциална критична точка за сигурността в Азия.

Въпреки големите различия с геополитическите обстоятелства на Русия и Украйна, оптиката на привидно по-мощен агресор, който започва атака, воден от визия за обединение, засили фокуса върху намеренията на Китай спрямо Тайван.

Някои анализатори предполагат, че Китай е наблюдавал реакцията на Запада на руската агресия в Украйна с поглед към разбирането на възможните отговори на евентуални бъдещи действия срещу Тайван.

Менгчен Джан, Катарина Кребс и Дуарте Мендонса от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР