Министърът на отбраната на Драгомир Заков участва днес в извънредна

...
Министърът на отбраната на Драгомир Заков участва днес в извънредна
Коментари Харесай

Драгомир Заков: НАТО засилва отбранителния си потенциал на източния фланг

Министърът на защитата на Драгомир Заков взе участие през днешния ден в изключителна среща на военните министри на страните членки на Алианса. Срещата се организира в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Обсъдено е усилване на отбранителния капацитет на източния фланг, не престават дейностите по увеличаване, само че никой не постанова решения. Това съобщи министър Заков. Има развиване и във връзка с българската батальонна бойна група, добави той.

Очаква се на нея да бъде доказано, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на Европа и са подготвени да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа.

" Решенията във военно-въздушните сили са отлагани много дълго време, в този момент би трябвало да се взимат виновни и бързи решения, които не всеки път са известните решения, само че са значими за сигурността. Ще би трябвало да работим с нашите съдружници, касае освен сухопътните войски, само че и Военновъздушни сили. България от потребител на сигурност би трябвало да се трансформира в снабдител на сигурност ", съобщи Заков.

Сред тематиките за диалог на днешната среща са редица основни въпроси, свързани с усложнената конюнктура на сигурност в подтекста на рецесията в Украйна и последствията за сигурността на съдружниците. Министрите на защитата дискутират още акомодацията на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО.

" Съюзниците са единни, както по въпроса за обезпечаване на помощ за Украйна, която да може да се пази, по този начин и по въпроса, че НАТО не трябва да разполага сили на територията или във въздушното пространство на Украйна. Защото носим отговорността да опазим този спор, тази война по този начин, че тя да не ескалира отвън Украйна. Виждамe гибел, опустошения и страдалчество в Украйна, само че тази сутуация може да стане още по-лоша, в случай че НАТО предприеме дейности, които да доведат до пълномащабна война сред НАТО и Русия ", съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР