Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез поиска

...
Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез поиска
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина поиска САЩ да увеличат военното си присъствие в страната

Министърът на защитата на Босна и Херцеговина Зукан Хелез изиска от Съединените щати да усилят военното си наличие в Босна и Херцеговина, откакто босненският сръбски водач Милорад Додик разгласи, че ще предприеме спомагателни стъпки, с цел да спре пътя на Босна и Херцеговина към участие в НАТО, заяви Хина.

Хелез е на посещаване в Съединени американски щати тази седмица и от министерството на защитата оповестиха през днешния ден, че се е срещнал с координатора на Съвета за национална сигурност Кара Абъркромби във Вашингтон, като я е помолил за по-силно военно наличие на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина и е изразил загрижеността си по отношение на вероятното влияние на войната в Украйна на обстановката на Балканите.

Абъркромби е уведомила Хелез, че ще отнесе настояването му до Пентагона за разглеждане.

Председателят на тричленното председателство (президентството) на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович, която е представител на босненските сърби, действайки по заповед на Додик, неотдавна наложи несъгласие на провеждането на взаимно военно обучение със Съединени американски щати в Босна и Херцеговина през май, заявявайки, че тя ще откаже да даде единодушие за учения с страни членки на НАТО в Босна и Херцеговина, до момента в който не бъде включена и сръбската войска в тях.

По-рано тази седмица Цвиянович съобщи, че нейното несъгласие върху всевъзможни военни учения в Босна и Херцеговина ще остане в действие, до момента в който продължава войната в Украйна.

Съединени американски щати ръководеха водена от НАТО военна задача в Босна и Херцеговина, основана през 1995 година за осъществяване на Дейтънското спокойно съглашение. Първоначално американските войски съставляваха болшинството от силите АйФор (IFOR). Преименувана на стабилизационни сили ЕсФор (SFOR), задачата продължи до 2004 година, когато беше поета от Европейски Съюз, който сътвори интервенция Алтея. Контингентът на Европейски Съюз (EUFOR) сега наброява 600 бойци на Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съгласно Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на войната там през 1995 година, Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Американската войска участва в Босна и Херцеговина единствено алегорично посредством щаб на НАТО, основан през 2004 година, който има консултативна роля и чиято съществена задача е да помогне на страната да извърши промяна в защитата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР